Jäsentarina: Galateia

Kävimme haastattelemassa Liisa Saarnia, rymättyläläistä kalastajan tytärtä, jonka kalannahasta käsityönä valmistetut designtuotteet ovat haluttua tavaraa ympäri maailman.

 

Jännittävä ja erilainen Galateia, Iso Roobertinkatu 35-37

Liisa Saarnin työhuoneella vallitsee autenttinen tunnelma. Työkalut, materiaalit ja valmiit tuotteet ovat kaikki samassa tilassa, sulassa sovussa. Täällä voi nähdä koko prosessin, jossa kalannahasta valmistuu muotituote. Liisa vietti elämänsä alkutaipaleen saaristossa, meren äärellä ja ammensi ympäröivästä luonnosta inspiraatiota ja ajatuksia. ”Lapsuus vaikuttaa ammatinvalintaan tavalla tai toisella. Itse opin sen, että merta ja luontoa tulee kunnioittaa” Liisa kertoo. Tämä arvostus näkyy hänen töissään, samoin luonnonmukaisuus ja kunnioitus herkkiä materiaaleja kohtaan.

 

Yrittäjyys

”Kun lähdin opiskelemaan, tiesin että haluan tehdä tulevaisuudessa käsilläni töitä” Liisa sanoo ja kertoo opiskelleensa 5 vuotta erityistekniikkaa Kuopiossa. Siellä hän pääsi työstämään laajan kirjon eri materiaaleja ja tutuksi tulivat niin pitsin nypläys kuin metallitekniikkakin. Kun hän vuonna 1991 piti ensimmäisen näyttelynsä ja esitteli kalannahasta tehtyjä tuotteitaan, se herätti laajalti kiinnostusta. ”Havaitsin, että tällaiselle on todella kysyntää” Liisa sanoo ja kertoo oitis ryhtyneensä työntouhuun nähtyään markkinaraon.

Parasta yrittäjyydessä Liisan mukaan on se, että saa olla oman itsensä herra ja pystyy oikeasti vaikuttamaan tekemisiinsä. Haasteena hän näkee sen, että yrittäjältä vaaditaan paljon itsekuria. Liisa on kuitenkin hyvin ylpeä tekemästään työstä ja haluaa pitää yllä erinomaista laatua tuotteissaan. ”Erityisesti tässä maailman taloustilanteessa, kun kukkaron nyörit ovat tiukalla, on tärkeää pystyä tarjoamaan ikuista, laadukasta ja kestävää muotoilua” Liisa sanoo.

Hänen maineensa on kiirinyt hänen edellään ympäri maailmaa ja kaukaakin tullaan jo Liisan työhuoneelle juuri laadun ja luotettavuuden perässä.

 

Suomalaisen kalan uusi uljas elämä

Kalannahka oli Liisalle luonteva materiaalivalinta. Hän käyttää tuotannossaan lähtökohtaisesti suomalaisia kaloja. Liisa oli ensimmäinen Suomessa kalannahasta designtuotteita valmistava tekijä ja edelläkävijänä hän on saanut osakseen paljon arvostusta. Kalannahka on yleensä jätemateriaali, joka heitetään pois ja harva edes tulee ajatelleeksi sen käyttömahdollisuuksia. ”Isä näki meren saastumisen ja minullekin sitä kautta aukesi aivan eri tavalla luonnonmateriaalien arvostus” Liisa kertoo. Ekologisuus ja kierrätys ovat tätä päivää ja myös kalannahasta on alettu puhua. Siitä tehtyjä tuotteita on tänä päivänä muuallakin maailmassa, sillä liskojen nahoista on jossain määrin luovuttu eläinten uhanalaisuuden ja suojelutyön myötä. ”Ihmiset ovat nykyään tarkempia ja kiinnittävät huomiota tällaisiin seikkoihin” Liisa sanoo.

 

Designkorttelilainen

Liisa perusti työhuoneensa Iso Roobertinkadulle vuonna 2006. Designkortteliyhdistykseen kuulumista hän pitää hyvin hyödyllisenä. ”Tuomme täällä toinen toisillemme asiakkaita” Liisa iloitsee. ”Se ei ole kilpailua, vaan jotain joka tulisi nähdä voimavarana! Miten hieno tilaisuus tutustua toisiin yksityisyrittäjiin” hän jatkaa. Galateia onkin tehnyt paljon yhteistyötä muiden designkorttelilaisten, kuten korusuunnittelijan Harri Syrjäsen kanssa. ”Me designkorttelilaiset olemme kuin samaa perhettä ja juuri siitä kumpuaa halu kannattaa muita toimijoita. Kun tarvitsen jotain, kaivan Design Districtin kartan esille” Liisa nauraa.

 

Lahjavinkki

Liisan lahjavinkki pimeneviin iltoihin on yhteistyössä lasitaiteilija Jukka Isotalon kanssa toteutetut kynttilälyhdyt. Kierrätetyistä lasipulloista työstetyt tuikkuaihiot, joiden ympärille on kiedottu kalannahka, läpäisevät valoa uskomattoman kauniilla tavalla. ”Myös muita ikuisesti kestäviä aarteita löytyy kyllä” Liisa lupaa.

 

Teksti ja kuva: Anni Honkaharju