Design Districtin vinkit Design Weekin ajalle

Muotoilu saa pään pyörälle!

Tältä listalta löydät vinkit Design District -alueen tapahtumista Helsinki Design Weekin aikana

Helsinki Design Week on taas täällä! Kaupunki täyttyy muotoiluaiheisista elämyksistä. Tarjolla on tapahtumia, näyttelyitä, luentoja, tarjouksia ja uutuuksien laseeraustilaisuuksia. Keräsimme listan Design Districtin tapahtumista juhlaviikkojen ajalle. Poimi tästä takataskuun parhaat avajaiset ja kiinnostavimmat uutuudet suomalaisen muotoilun saralta.

Listaa päivitetään jatkuvasti, joten pidä silmät auki.

 Löydät Design Districtin ilmaisen design-kartan kaikista jäsenyrityksistämme, hotelleista ja Helsingin kaupungin info-pisteistä.

Design District Helsinki tekee yhteistyötä Helsinki Design Weekin kanssa. Pohjoismaiden suurin designfestivaali Helsinki Design Week järjestetään 6.-16.9.2018. Ohjelmiston järjestäjissä on mukana lukuisia Design District Helsingin jäsenyrityksiä ja toimijoita.

 

Listalta löydät Pop up -myymälät, Pop up -näyttelyt, näyttelyt, tekemistä lapsille sekä uutuuksien lanseeraukset ja avajaiset.

POP UP -MYYMÄLÄT

Paloni Pop Up
Syyskuun loppuun asti osoitteessa Eteläesplanadi 4
Kotimaisuudella, eettisyydellä ja kaupungista toiseen matkaavilla pop up -myymälöillään erottuva Paloni on koonnut kattavan valikoiman suomalaista muotia ja muotoilua elo-syyskuuksi aivan Helsingin ytimeen. Pop up -liiketila on osa kotimaista osaamista esittelevää CraftCorneria, josta löytyvät myös Taito Shop ja muotoilijoiden kollektiivi Unionin 26

Christine Valtonen ja Henna Lampinen @Liike Temporary Showroom
7.9. kello 17.00 – 8.9. kello 16.00
Helsinki Design Weekin aikana Liike-myymälä esittelee Aalto-yliopistosta valmistuneita suunnittelijoita. Tänä vuonna showroomissa on esillä Christine Valtosen ja Henna Lampisen mallistot.
Avajaiset perjantaina 7. syyskuuta 2018 kello 17-21, DJ Milla Lintilä, tarjoilusta vastaa Cool Head Brew

Marimekko x WST Second Hand Pop-Up Shop
Helsinki Design Week:in ajan Marimekon Forumin myymälässä on WST:n second hand muodin pop-up tapahtuma, jossa on mahdollisuus tehdä löytöjä Marimekon menneistä ja uusimmista mallistoista, sekä ihastua vuosikymmenten takaisiin vintage-aarteisiin. Uusia tuotteita lisätään valikoimaan joka päivä.

 

POP UP -NÄYTTELYT

Paja&Bureau SIDE SHOW
6.-16.9.
Paja&Bureau isännöi vuotuista SIDE SHOW -ryhmänäyttelyä, joka käsittää monipuolisen kokoelman muotoilusta inspiraationsa saaneita teoksia Suomen mielenkiintoisimmilta tekijöiltä. Milanon muotoiluviikkojen Fuorisalone-tapahtumista innoituksensa saanut näyttely esittelee ennakkoluulottoman kokonaisuuden uniikkeja teoksia muotoilun ja taiteen rajapinnasta ja joita ei muualla näe.
Näyttelyn avajaisjuhlat 8.9! Tapahtumaa tukee Suomenlinnan Panimo

Antti Tuomi & Sakari Hartikainen Casuarinan Showroomissa
6.-15.9.
Antti Tuomi ja Sakari Hartikainen esittelevät uusimpia töitään Casuarinan näyttelytilassa Helsinki Design Weekin aikana. Muotoilijat tutustuivat aikaisemmin tänä vuonna Milanon Salone del Mobile -messuilla, jossa molemmat esittelivät kalusteita omilla osastoillaan. Nyt he järjestävät ensimmäisen yhteisnäyttelynsä Casuarinan kutsusta.

Artek x Forbo Linoleum x Aalto University
Näyttely avoinna Artek Helsinki Storessa 6.9.–29.9.2018
Avajaiset: Syys 11, Ti 17:30-19:30
Artek ja Forbo Linoleum juhlivat yli kahdeksan vuosikymmentä kestänyttä läheistä kumppanuuttaan ja kutsuvat Aalto-yliopiston kalustesuunnittelun maisteriohjelman opiskelijat tekemään materiaalitutkielmia puulla ja linoleumilla. Artek Helsinki -myymälä esittelee opiskelijoiden työn tuloksia. Näyttely on Artekin kannanotto tämän vuoden Helsinki Design Weekin Luottamus-teemaan.

EMOVEO-konttinäyttely Designmuseon takapihalla
6.9. – 16.9.
Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon väliselle Museopihalle kohoaa HDW:n ajaksi näyttely nykymuotoilun liikkeistä nuorten tekijöiden näkökulmasta. EMOVEO on nykymuotoilun näyttely, johon osallistuu yksitoista Aalto Yliopiston maisteriopiskelijaa kymmenestä eri maasta. Näyttelyn keskeisiä teemoja ovat muutos, muutto ja näihin liittyvät tunnereaktiot. Opiskelijoiden teokset käsittelevät niin fyysisiä siirtymiä kuin tekemisen ja mielen liikkeitä.  Esillä on jaettujen tekoprosessien tuloksena syntynyttä kokeilevaa muotoilua.

Vuoden nuori muotoilija 2018 -palkintonäyttely Lokal +:ssa
6.9. – 16.9.
Vuoden nuori muotoilija 2018 on puuseppämestari Antrei Hartikainen. Design Forum Finlandin Vuoden nuori muotoilija -palkinto myönnetään henkilölle, joka on osoittanut uutta luovaa näkemystä ja osaamista muotoilun alalla. Palkinnon tarkoituksena on kannustaa nuoria muotoilijoita tinkimättömään ja omaleimaiseen työskentelyyn.
#vuodennuorimuotoilija 

R/H Printtinäyttely Marketissa
6.9. – 15.9, Market, Pohjoisesplanadi
R/H Studio esittelee printtinäyttelyn Helsinki Design Weekin kunniaksi. Uusi Market-konseptimyymälä käyttää erilaisia ilmaisun kanavia Torikorttelissa.

Ikkunanäyttely Taito Shopissa
– 30.9. 2018
Villaisia unelmia Ikkunanäyttely Taito Shop Helskyssä

Lopputyönäyttely ”Comfort Jewellery” Arela Studiossa
5.9-16.9
Comfort Jewellery -lopputyö esillä Arelan liikkeessä Uudenmaankadulla Helsinki Design Weekin ajan.

Artisaanissa esillä taiteilija Elina Maalismaan töitä 
6.-15.9.
Artisaanissa on esillä pienimuotoisia paperiveistoksia, akvarelleja sekä vanerille tehtyjä akryylimaalauksia. Osassa veistoksia on hyödynnetty myös kierrätysmateriaaleja. Elina Maalismaa on rovaniemeläinen muotoilija ja taiteilija, joka muistetaan pitsimäisistä vaneritöistään.

 

NÄYTTELYT

Milla Vaahtera – Dialogi Designmuseossa
7.9. – 28.10
Dialogi koostuu mobileista ja stabileista, jotka on valmistettu vapaasti puhalletusta lasista ja käsin työstetystä messingistä. Ilmavat teokset herättävät henkiin 30-luvulla kehitetyn mobileperinteen. Näyttely pohtii kehollisuutta ja asettaa tilassa liikkujan suhteeseen herkkien teosten kanssa. Esineiden raskaat lasiosat ja hento messinki tasapainottelevat keskenään luoden jännitteitä teosten sisälle.

Lokal: Bloom exhibition
23.8.-30.9.2018
BLOOM on Lokalin nuorten näyttely, joka koostuu alle 30-vuotiaiden taiteilijoiden ja muotoilijoiden teoksista. Näyttely järjestetään nyt viidennettä kertaa. Se on vakiintunut portaali jossa nuorten luovien teokset pääsevät esille kuratoidussa kokonaisuudessa.

Finnish Architecture. Review 2018
6. – 16.9. Arkkitehtuurimuseo
Suomen arkkitehtuurin kaksivuotiskatsaus tuo esiin valikoiman uusinta arkkitehtuuria, jota tarkastellaan eri näkökulmista näyttelyssä, kirjassa, verkossa ja keskusteluissa. Näyttely on muuntuva ja sopeutuu erilaisiin ja vaihtelevan kokoisiin tiloihin.

 

LUENNOT ja KESKUSTELUT

Design ja Hygge -keskustelu  Designmuseossa
7.9. kello 19 – 21

Miten muotoilu ja hygge liittyvät toisiinsa? Mitä hygge tarkoittaa kaupunkiympäristössä? Miten hygge parantaa elämänlaatua ja miten hygge liittyy onnellisuuteen?
Näihin kysymyksiin vastataan paneelikeskustelussa sekä Tanskan että Suomen asiantuntijoiden kanssa Helsingin Designmuseossa. Panelistit koostuvat muun muassa Tanskan Designmuseon johtajasta, Anne-Louise Sommerista, BoConceptin suunnittelija Henrik Pedersenistä, sekä kalsarikännit asiantuntija Miska Rantasesta. Keskustelun moderoi Sami Sykkö.

Design Forum Talk <3 Circular Economy
13.9. kello 9 – 16, Allas Sea Pool
Design Forum Talk <3 Circular Economy -päivä keskittyy kiertotalouteen, sen liiketoimintamalleihin ja kiertotalouden mukaiseen suunnitteluun. Tilaisuudessa kuullaan asiantuntijapuheenvuoroja kestävästä kehityksestä ja kiertotalouden mukaisista liiketoimintamalleista sekä esimerkkitapauksia yrityksiltä, jotka jo käyttävät muotoilua strategisena työkaluna kestävän kehityksen mukaisessa liiketoiminnassa.

 

LAPSILLE JA PERHEILLE

Designmuseon #olerohkea -designpaja

15.9. at 10-16 ja 16.9. 10-16, Kattilahalli, Suvilahti

Designmuseon ja Ornamon Muotoilun Skidiakatemiassa lapset tutustuvat muotoiluun ja ratkaisevat erilaisia suunnitteluhaasteita yhdessä muotoilun alan ammattilaisten kanssa. Työskentelyssä käytetään apuna muotoiluprosessia ja työkaluja, joihin kuuluvat uteliaisuus, empatia, ideointi, luonnostelu, prototyyppi ja testaus. Työskentelyn teema #olerohkea perustuu muotoilija Natalia Ritarin kokemuksiin Muotoilun Skidiakatemian toiminnasta koululaisten parissa.

Myssy X TRE – Crafts with the Grannies

10.9. 17-19 ja 15.9. 10-14, World Of TRE, Mikonkatu 6

Maanantaina 10.9 TRE ja Myssyfarmi isännöivät Myssy-neulontailtaa. Tule kutomaan ikioma Myssysi yhdessä hurmaavien Myssymummojen kanssa! Jos osaat edes neulomisen perusteet, Myssy on hyvinkin tehtävissä mummojen opastuksella.

Lauantaina 15.9 Myssyfarmi ja TRE järjestävät yhdessä Tupsutyöpajan perheille. Tule askartelemaan oma tupsusi tai vaikka mätsäävät tupsut koko perheelle.

 

UUTUUDET JA LANSEERAUKSET

Johanna Gullichsen ja Kioton värit

11. – 15.9.

Johanna Gullichsen esittelee ensimmäistä kertaa Suomessa uuden konseptimalliston, joka on luotu yhdessä usean japanilaisen valmistajan kanssa. Perinnetekniikoiden ja modernien pintamateriaalien lisäksi, näyttely korostaa yhteistyön ja kommunikaation merkitystä sekä kuosimaailman sovittamista toiseen kulttuuriympäristöön.

Muotoilun kuriositeettikabinetti Poiatin showroomilla

13.9. kello 18-21 ja 15.9. kello 10-18

Erikoisista esineistä koostuvat pienet kokoelmat, kuriositeettikabinetit, olivat nykyaikaisten museoiden esikuvia. Ne esittelivät luonnon ihmeitä, kummallisuuksia ja myös kauneutta. Poiat yhteistyössä puuseppämestari Antrei Hartikaisen ja muotoilija Katriina Nuutisen kanssa pyrkivät luomaan uudelleen tämän artefaktin nykypäivän muotoilun kautta. Näyttely esittelee esineitä, jotka ovat kestäviä, käsinkosketeltavia ja arvonsa pitkään säilyttäviä.

 

MUUTA HAUSKAA

Rakkautta & Anarkiaa x Helsinki Design Week

13.9. klo 18:00 – Samuji House

Visioita ja vaatteita – Muodin ja elokuvan ilta

Muoti on ollut osa elokuvaa koko sen historian ajan, mutta miten muotia käytetään elokuvissa ja miten muoti käyttää elokuvia? Entä millaisia tarinoita muotisuunnittelijoista kerrotaan heistä tehdyissä dokumenttielokuvissa? Muun muassa näihin kysymyksiin etsitään vastauksia, kun Samuji järjestää yhdessä R&A-festivaalin sekä EDIT-taidemedian kanssa elokuvan ja muodin illan.

Ivana Helsinki Studion Gallery Sale Marjaniemessä

6.-7.9.  klo 11-19

Ivana Helsingin uusi Marjaniemen talo avaa ensi kertaa ovensa Gallery Salen puitteissa! Studio Salen kaltaisessa kaksipäiväisessä myyntitapahtumassa kaikki tuotteet erikoishinnoin.

Katri Niskanen / Helsinki Design Week

6.9.-15.9. Bulevardi 15

Helsinki Design Weekin ajan Katri Niskasen putiikin näyteikkunassa ihastuttaa Niskasen valkoinen luomus. Tervetuloa värittämään, piirtämään tai vaikka kirjoittamaan lempirunosi luomukseen! Tehdään siitä yhdessä entistä mielenkiintoisempi ja taatusti värikkäämpi.

Tervetuloa osallistumaan yhteiseen taideteokseen putiikin aukioloaikoina. Olemme avoinna ma-pe klo 11-18 ja la klo 11-16. Ei ennakkoilmoittautumista. Lopputulos kuvataan ammattivalokuvaajalla ja kuvat siitä lähetetään kaikille halukkaille osallistujille.

TRE Salon avoimet ovet

7.9. kello 16 – 18, Aleksanterinkatu 44

Intiimi by appointment only -showroom ja myyntitila TRE Salon sijaitsee Väinämöisenlinnassa, Helsingin Aleksanterinkadulla. Väinämöisenlinna on kaupungin tunnetuimpia jugendrakennuksia ja tarjoaa upean elämyksen yhdessä TREn kuratoimien Suomen kiinnostavimpien designtuotteiden ja räätälöityjen kokemusten kanssa. Vaihtuva kokoelma on suunnattu luksuskokemuksista ja -tuotteista, nykytaiteesta sekä suomalaisista huippuunsa viritetyistä makukokemuksista kiinnostuneille matkailijoille.

Design Tivoli Out of the Dark -myymälässä

6.9. kello 18-22

Design Tivoli on hauska tapahtuma tivoli teemalla designin ystäville ja alan ammattilaisille. Tapahtuman teeman inspiraationa toimii Normann Copenhagenin lanseeraama Tivoli mallisto, joka lanseerataan nyt Suomen markkinoille. Vestiarium lanseeraa tapahtumassa uuden vaatemallistonsa. Isäntinä toimivat OUT OF THE DARK ja Woodio.

Nordic Boudoir — Finarte’s Room of Global Spirit

14.-15.9. Pursimiehenkatu 3

”Buduaari tai budoaari (boudoir) on pienehkö intiimi tila, johon voi vetäytyä omiin oloihinsa tai vastaanottaa ystäviä.”

Tule kokemaan moderni buduaari – huone, joka tarjoaa moniaistillisen keitaan sekä pakopaikan kaupungin kiireestä. Tapahtumassa voit aistia tuulahduksia eri puolilta maailmaa, kun värit, kuviot ja eri kulttuurien käsityöperinteet sulautuvat toisiinsa Finarten uudessa Global Spirit -mallistossa.

Anki Rugs Shop & Showroom

6.9 – 16.9 syyskuuta, tällä viikolla Anki Rugs juhlii pohjoismaista muotoiluperinnettä ja käsin tekemisen taitoa. Helsinki Design Weekin aikana Anki Shop & Shoowroom tarjoaa – 20% valituista tuotteista. Piipahda ohi ja löydä uusi lempimattosi!

The Process of Becoming on -konsertti Designmuseossa

15.9. kello 13 ja 15, Designmuseo (Korkeavuorenkatu 23) Etukäteisilmoittautuminen!

The Process of Becoming on kävelykonsertti bassoklarinetille, kuorolle ja generatiiviselle ääni-installaatiolle. Teoksen kantaesitys on Designmuseon Timo Sarpaneva -näyttelyssä Helsinki Design Weekin aikana. The Process of Becoming -teoksessa hyödynnetään koko Designmuseon tilaa ja olemassa olevaa äänimaisemaa ‘konserttisalina’. Tuoleilla istumisen sijaan muusikot ja kuuntelijat liikkuvat tilassa.

Klaus K:n Sadonkorjuu-brunssit HDW:n aikaan

8.-9.9. ja 15.-16.9. kello 12-15

Designhotelli Klaus K tarjoilee syyskuussa sadonkorjuubrunssia. Tarjolla on sekä riistaa että sieniä ja muita sesongin makuja. Tervetuloa herkuttelemaan! Muista tehdä pöytävaraus.