Designmuseo // Keskusteluja Alusta-paviljongissa


Alusta-paviljonki tarjoaa virkistäytymispaikan keskellä kaupunkia pörriäisille, mönkiäisille ja ihmisille. Museopihalla pääsee nauttimaan yli tuhannen kasvin loistosta sekä pohtimaan paikkaamme osana ihmistä laajempaa yhteisöä. Elo-syyskuussa 2023 Alustalla järjestetään tapahtumien sarja, jossa laskeudutaan luonnon monimuotoisuuden, rakentamisen ja kestävyyden teemojen äärelle.

Alusta: Maaperän merkityksestä
Keskiviikkona 23.8.2023 klo 17.30
Englanniksi / Vapaa pääsy

Maaperä elävä, aktiivinen kokonaisuus, joka ylläpitää elämää. Miten maaperä voi? Mitä voimme tehdä sen hyväksi? Mitä se tekee meidän hyväksemme? Miten voimme vahvistaa yhteyttämme maaperään ja oppia ymmärtämään sen eri merkityksiä taiteen ja arkkitehtuurin keinoin?

Keskustelemassa kuvataiteilijat Nina Rantala ja Visa Suonpää (IC-98), mikrobiologi, dosentti Kim Yrjälä, Helsingin yliopisto sekä arkkitehti, väitöskirjatutkija Elina Koivisto, Aalto-yliopisto.

Alusta: Kohtuutalous ja arkkitehtuuri
Tiistaina 29.8.2023 klo 17.30
Englanniksi / Vapaa pääsy

Kohtuutalous pyrkii ekologisesti kestävään, hyvinvoivaan ja demokraattiseen yhteiskuntaan, joka ei perustu jatkuvan kasvun tavoitteluun. Ekologisesti kestävässä yhteiskunnassa arvostetaan hoivaa, ympäristönsuojelua, yhteisöllisyyttä ja vapaa-aikaa. Millaista olisi arkkitehtuuri tällaisessa maailmassa ja miten sitä tehtäisiin?

Keskustelemassa tutkija-aktivisti Eeva Houtbeckers, Turun yliopisto ja arkkitehti, väitöskirjatutkija Elina Koivisto, Aalto-yliopisto.

Alusta: Rakentaminen osana kestäviä materiaalikiertoja
Keskiviikkona 6.9.2023 klo 17.30
englanniksi

Materia ja energia kiertää maapallolla jatkuvasti. Miten ihmislähtöinen toiminta, rakentaminen sen osana, voisi asettua takaisin osaksi näitä kiertoja? Miten pitkään materiaalit voivat kiertää ihmisen käytössä ja mitä sitten tapahtuu?

Keskustelemassa ympäristöfilosofian ja ympäristöpolitiikan tutkija Ville Lähde, BIOS-tutkimusyksikkö ja arkkitehti, väitöskirjatutkija Elina Koivisto, Aalto-yliopisto.

Alusta-paviljongin esittely 
Keskiviikkona 13.9.2023 klo 17.30
Englanniksi

Arkkitehdit Elina Koivisto (vas.) ja Maiju Suomi (oik.) Kuva: Anni Koponen

Alusta-tutkimuspaviljonki rakennettiin keväällä 2022 ja puretaan syksyllä 2023. Se tarkastelee luonnon ja kulttuurin yhteen kietoutuvaa luonnetta ja tarjoaa tilan ihmisen ja muunlajisten eliöiden kohtaamisille. Tervetuloa kuulemaan lisää projektin teemoista ja hankkeen jatkosta sekä jakamaan kokemuksia.

Puhujina Alusta-paviljongin arkkitehdit Elina Koivisto ja Maiju Suomi.

Tapahtuma on osa Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon Helsinki Design Week
-ohjelmaa sekä Aalto-yliopiston Designs for a Cooler Planet-tapahtumaa.

Saavutettavuus

 

Alusta-paviljonki sijaitsee Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon yhteisellä sisäpihalla, joka on julkista kaupunkitilaa. Paviljonkirakennus ei ole yksi yhteinäinen tila, vaan koostuu erilaisista tiloista ja rakenteista. Rakennuksessa ei ole varsinaisia seiniä tai kattoa. Paviljonki on rakennettu pääosin savesta ja puusta sekä erilaisista kasveista ja istutuksista, joiden tarkoituksena on houkutella paviljonkiin myös hyönteisiä. Paviljonki on rakennettu epätasaisen mukulakivetyksen päälle. Paviljonkirakennukseen on kolme eri sisäänkäyntiä, jotka ovat leveydeltään 113–134 senttimetriä. Sisäänkäynnit johtavat paviljonkirakennuksen keskelle, jossa on hyvin tilaa kääntymiseen. Paviljonkirakennuksen sisällä on muutama kapeampi reitti ja syvennys, jotka ovat leveydeltään 80–131 senttimetriä. Paviljonki rakenteiden päällä voi istua tai käyttää laskutasoina. Varsinaisia tuoleja tai pöytiä tilassa ei ole. Lähin julkinen esteetön ja sukupuolineutraali WC sijaitsee Arkkitehtuurimuseolla.

Kuvat: Anni Koponen, Elina Koivisto, Maiju Suomi

Sijainti

Designmuseo
Korkeavuorenkatu
Helsinki
Finland
Design District Illustration
event

Designmuseo

ma Suljettu
ti 11:00–20:00
ke–su 11:00–18:00