Viking XPRS on mutkaton väylä toiseen designkaupunkiin, Tallinnaan

Design District Helsinki on jo pitkään tehnyt yhteistyötä Tallinnan muotoiluorganisaatioiden kanssa. Yhteydenpidon lisäksi Helsingin muotoiluverkoston aktiivit ovat vierailleet Tallinnan muotoilukohteissa ekskursiolla kahdesti. Design District Helsinki toimii tärkeänä innoittajana ja vertailukohteena monelle maailman muotoilukaupungille ja -verkostolle Dubaista Budapestiin, mutta Tallinna on näistä tapauksista varmasti läheisin.

Tallinnan matkailuinfossa jo neliön mallinen designkartta ”Disainikaart” näyttää ja tuntuu käteen tutulta – muoto seuraa Helsingin esimerkkiä, ja auttaa muotoilunjanoista matkailijaa Design District Helsingin suositun kartan tavoin löytämään paikalliset ja kiinnostavat kohteet. Kohdelistalla on reilu 50 ehdotusta, joten innokkaallekin muotoiluharrastajalle jää valinnan varaa. Muotoilukohteet tunnistaa Helsingin esimerkin tavoin kartan visuaalista ilmettä noudattelevasta näyteikkunatarrasta.

Paikallinen muotoilualan organisaatio Tallinn Design House (Eesti Disaini Maja) on vetovastuussa kahden virolaisen muotoilun konseptimyymälän lisäksi paikallisesti designfestivaalista Disainiöö. Organisaation omissa myymälöissä pääsee hyvin jyvälle ajankohtaisesta virolaisesta muotoilusta.

Kulttuurimatkailija löytää kiinnostavaa tarjontaa myös hauskasti nimetystä Kulttuurikattilasta (Kultuurikatel), joka tosin on juuri nyt EU-puheenjohtajuuteen liittyvien tapahtumien näyttämönä marraskuuhun saakka. Siihen asti kulttuurisisältöä löytyy esimerkiksi näyttävän modernista taidemuseo Kumusta tai designkartalla listatuista gallerioista.

Tallinna on Helsingistä vaivattoman matkan päässä, ja soveltuu lomamatkailun lisäksi erinomaisesti myös kokousmatkakohteeksi. Design District Helsingin hallitus testasi kokousmatkustamista Viking XPRS -aluksella. Toimivat puitteet mahdollistivat vaivattoman kokoustamisen ja keskittymisen kokouksen asiasisältöihin ja Design Districtin verkostojen rakentamiseen, kuten vastavuoroiseen oppimiseen Tallinnan muotoiluverkoston kanssa.