Tekstiili mediana taiteessa


Perjantaina 29.9.2023 klo 12-17
Designmuseon luentosalissa ja online
Vapaa pääsy / Ennakkoilmoittautuminen

Miksi pehmeät materiaalit ja tekstiilitekniikat kiinnostavat taiteessa juuri nyt? Mikä on tekstiilin ilmaisuvoima ja ominaislaatu? Entä miten tekstiilistä tehty taide näkyy taidehankinnoissa? Tule kuuntelemaan ja keskustelemaan näistä teemoista Tekstiili mediana taiteessa -seminaariin perjantaina 29.9. klo 12-16 sekä opastetulle kierrokselle Kustaa Saksi: Rajamailla -näyttelyyn klo 16-17. Seminaari järjestetään hybridinä, ja siihen voi osallistua joko paikan päällä Designmuseon luentosalissa tai etänä verkossa.

Tilaisuus on suunnattu erityisesti taiteen hankinnan, esillepanon, konservoinnin ja viestinnän parissa työskenteleville. Järjestäjinä toimivat Tekstiilitaiteilijat TEXO ry ja Suomen Käsityön Ystävät ry yhdessä Designmuseon kanssa. Seminaarin puhujina ovat taiteilijat Hanna-Kaisa KorolainenArja Kärkkäinen ja Jesse Avdeikov, vastaava museolehtori ja taidehistorioitsija Leena Svinhufvud, konservaattori Polina Semenova, Välitila Studion perustaja Pirita Lauri sekä kuvataidekriitikko Sanna Lipponen. Ensimmäiseen puheenvuoroon liittyy mukaan etäyhteydellä taiteilija Kustaa Saksi.

Tilaisuuden päätteeksi klo 16 paikan päällä osallistujat ovat tervetulleita Designmuseon opastetulle kierrokselle Kustaa Saksi: Rajamailla -näyttelyyn.  Etäosallistujille lähetetään osallistumislinkki tapahtumaa edeltävänä päivänä. Ilmoittaudu mukaan seminaariin tästä (linkki avaa uuden välilehden sivulle surveypal.com).

Ohjelma  
12.00 Alkusanat / SKY ja TEXO
12.10-12.30 Tekstiili taiteessa ja muotoilussa: historian näkökulma/ Leena Svinhufvud ja Kustaa Saksi
12.30-12.50 Pehmeä kontrasti / Hanna-Kaisa Korolainen
12.50-13.10 Taiteilijapuheenvuoro  / Arja Kärkkäinen
13.10-13.30 Taiteilijapuheenvuoro  / Jesse Avdeikov
13.30 Kahvitauko
14.00-14.20 Tekstiilin ripustus ja esillepano / Polina Semenova
14.20-14.40  Välitila Studion esittely / Pirita Lauri
14.40-15.00 Materiaalinen taide kriitikon näkökulmasta / Sanna Lipponen
15.00-15.45 Paneelikeskustelu
15.45-16.00 Tauko
16.00-17.00 Opastettu kierros Kustaa Saksi: Rajamailla -näyttelyssä

Puhujat

Kustaa Saksi on Kouvolasta kotoisin oleva Amsterdamissa työskentelevä taiteilija. Viimeisen kymmenen vuoden ajan Saksi on työskennellyt pääasiassa kudottujen tekstiilien parissa. Saksin tekstiiliteokset toteutetaan tietokoneohjatuilla jacquard-kangaspuilla yhteistyössä Tilburgin TextielMuseumin TextielLabin kanssa. Saksin töitä on ollut esillä lukuisissa museoissa mukaan lukien Victoria & Albert Museumissa, Cooper Hewitt Museumissa ja Designmuseossa ja Taidehallissa. Saksin töitä löytyy muun muassa Victoria & Albert Museumin, Suomen merimuseon, TextielMuseumin sekä Espoon Modernin taiteen museon kokoelmista.

Leena Svinhufvud, kuvaaja: Konsta Leppänen

FT Leena Svinhufvud (s. 1965) on Designmuseon vastaava museolehtori, jonka työsarkaan kuuluu yleisötyön suunnittelu ja johtaminen. Svinhufvud on Helsingin yliopiston taidehistorian dosentti. Taidehistorian tutkijana hän on perehtynyt modernin muotoilun historiaan ja erityisesti tekstiilisuunnitteluun ja tekstiilitaiteeseen. Svinhufvudin väitöskirja (2009) käsitteli tekstiilitaiteen roolia taideteollisuuden nykyaikaistumisessa 1920- ja 1930 -luvuilla.

Hanna-Kaisa Korolainen, kuvaaja: Anne Kinnunen

Hanna-Kaisa Korolainen on taiteilija ja muotoilija, joka on väitellyt Aalto-yliopiston muotoilun laitokselta. Tekstiili-, lasi-, ja keramiikkateoksissaan hän yhdistelee vaikutteita perinteisistä käsityötekniikoista ja taidehistoriasta kuten suomalaisesta kultakaudesta, japanilaisesta Edo-kaudesta taikka amerikkalaisesta populäärikulttuurista. Korolaisen teoksia on nähty laajasti Suomessa ja ulkomailla, Pekingistä Milanoon ja New Yorkiin. Hänen viimeisimmät näyttelynsä ovat muun muassa Designmuseo Helsinki, Suomen käsityömuseo, Pohjanmaan museo, historiallinen jugendkohde Hvitträsk, Holleneggin linna Itävallassa, Suomen Pariisin instituutti tai Snow-galleria Berliinissä.

Arja Kärkkäinen, kuvaaja: Antti Ahtiluoto

Arja Kärkkäinen (s. 1986) on Helsinkiläinen kuvataiteilija. Kärkkäinen työskentelee pääasiallisesti kuvanveiston materiaalein, mutta monialaisuus ja laaja tekniikoiden kirjo ovat oleellinen osa hänen työskentelyään. Kärkkäinen pyrkii löytämään omanlaisiaan tapoja käsitellä klassisia materiaaleja kuten betonia ja tekstiiliä. Teoksissa toistuvat yhteiskunnalliset teemat kuten osallisuus, kommunikaatio ja sanattomat sopimukset. Kärkkäinen on valmistunut Lahden Muotoiluinstituutista muotoilijaksi sekä kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemian kuvanveiston osastolta. Kärkkäisen töitä on esitetty laajasti näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla.

Jesse Avdeikov, kuvaaja: Anne Välinoro

Jesse Avdeikov on maalauksen, kirjonnan, kirjoittamisen ja installaation keinoin työskentelevä kuvataiteilija. Avdeikovin viimeisimmät teokset ovat niin sanottuja lankamaalauksia, joissa hän soveltaa taidemaalarin osaamista kirjontaan. Työskentelyn lähtökohdat ovat omaelämäkerrallisia ja tarinat ovat hänelle tärkeitä. Avdeikov käsittelee taiteessaan muun muassa ystävyyttä, erilaisia tapoja elää, nautiskelun tärkeyttä, yksinäisyyttä sekä syntymää ja kuolemaa. Hän inspiroituu YouTube-videoista, klassisesta maalaustaiteesta, koirista, tunteista ja elämän absurdeista aspekteista.

Polina Semenova

Polina Semenova on julkiseen taiteeseen erikoistunut esinekonservaattori, ja hän työskentelee Helsingin taidemuseon julkisen taiteen yksikössä projektisuunnittelijana. Semenovan toimenkuvaan kuuluu Helsingin taidekokoelmassa olevien julkisten taideteosten säilymisestä huolehtiminen sekä konsultointiavun tarjoaminen materiaali- ja toteutustapojen tiimoilta uusien julkisen taiteen komissioiden parissa työskenteleville taitelijoille.

Pirita Lauri, kuvaaja: Teemu Vilmunen

Pirita Lauri (TaM) on helsinkiläinen tekstiilin väri- ja viimeistysprosesseihin hurahtanut yrittäjä, tutkija ja opettaja. Lauri on jakamistaloususkovainen tekstiilin moniottelija, joka on aina mieluummin miettinyt miten kuin mitä. Välitila Studion pyörittämisen ohella Lauri työstää luonnonväreihin keskittyvää väitöskirjatutkimusta Aalto-yliopistolla ja opettaa Aalto ARTS:ssa sekä Metropoliassa. Työurallaan Lauri pyrkii sinne missä pääsee kohtaamaan mahdollisimman paljon erilaisia tekstiilin tekijöitä ja projekteja.

Sanna Lipponen

Sanna Lipponen on vapaa kirjoittaja ja kuvataidekriitikko. Hän kirjoittaa arvioita Helsingin Sanomiin ja on yksi nykytaiteeseen keskittyvän verkkojulkaisun EDITin päätoimittajista. Vuonna 2022 hänelle myönnettiin Suomen Kulttuurirahaston E. J. Vehmaksen arvostelijapalkinto.

Kansikuvassa yksityiskohta Hanna-Kaisa Korolaisen teoksesta The Star XVII, kuvaaja: Anne Kinnunen.

Saavutettavuus

Tapahtumaan on vapaa pääsy. Tapahtuman kieli on suomi. Designmuseon rakennus on esteetön. Esteetön sisäänkäyti löytyy Ullanlinnankadun puoleta, ja museossa on esteetön hissi sekä WC. Lue Designmuseon saavutettavuudesta täältä. 

Yhteistyössä

Sijainti

Designmuseo
Korkeavuorenkatu
Helsinki
Finland
Design District Illustration
event

Designmuseo

ma Suljettu
ti 11:00–20:00
ke–su 11:00–18:00