Kehruu valtaa Designmuseon


Syyskuun Designiltaa vietetään 26.9.2023 klo 11-20
Vapaa pääsy museoon koko päivän

Kehruuta ja keskustelua – Langan päässä läsnä 

Syyskuun Designillassa on mahdollisuus tutustua Taitoliiton valitsemaan vuoden 2023 käsityötekniikkaan kehräämiseen kokeilemalla, tekemällä, katsomalla ja keskustelemalla. Tapahtumassa pääset näkemään, miten lanka syntyy värttinällä tai rukilla, voit kokeilla värttinällä kehräämistä tai valmistaa oman värttinän työpajassa. Kehräyksen harrastajat ovat tervetulleita Designmuseoon kehräämään omalla värttinällä ja materiaaleilla yhdessä kokeilijoiden kanssa. Yhteistyössä Taitoliitto ja Taito Etelä-Suomi ry.

Designillan ohjelma 26.9.2023

11–20 Maksuton sisäänpääsy 
11, 13:30 ja 16 Värttinätyöpajat Studiossa, Ilmoittautuminen
12–18 Kehräyssalonki: Rukkikuiskaaja Ilta Hämäri
12–19 Värttinällä kehräämisen työpaja
17–18 Yleisöopastus suomeksi
18–19 Käsityön äärellä -keskustelu
19–20 Yleisöopastus englanniksi 

Värttinätyöpajat 
Klo 11:00, 13:30 ja 16:00 Studiossa, 0. krs
Ennakkoilmoittautuminen / Osallistumismaksu 10e

Värttinätyöpajassa valmistat oman työvälineen langan valmistusta eli kehräämistä varten. Värttinällä kehrääminen on perinteinen käsityötekniikka ja -taito: sillä on työskennelty jo vuosituhansien ajan. Työpajassa valmistetaan puuaihiosta vuolemalla puinen värttinä. Pajan jälkeen voit halutessasi kokeilla langan kehräämistä ja oman työvälineen käyttöä näyttelysalin Kehräyssalongissa. Kehräämällä valmistuvat ihastuttavan värikkäät tai luonnonväriset uniikit langat. Paja on suunnattu kaikille aikuisille, joita värttinän valmistus ja vuoleminen kiinnostavat. Et tarvitse ennakko-osaamista vuolemisesta, mutta sorminäppäryys on eduksi. 

Työpajan kesto on 2 tuntia. Max. 10 osallistujaa/työpaja. Kielet suomi ja englanti. Työpajamaksu 10 € maksetaan museon kassalle saapumisen yhteydessä. Ennakkoilmoittautuminen, ilmoittaudu värttinätyöpajaan tästä. 

Kehräyssalonki: Rukkikuiskaaja Ilta Hämäri ja värttinäkehräystä  
Klo 12-18 Kustaa Saksi: Rajamailla -näyttelytilassa / Ei ennakkoilmoittautmista

Ilta Hämäri

Rukkikuiskaajan salongissa seurustellaan kehräämisen ääressä, opitaan uutta ja pohditaan rukkien sielunmaisemaa. Kaikentasoiset kehrääjät ja kehräämisestä kiinnostuneet pääsevät keskustelemaan sekä tutustumaan toisiinsa ja tähän monipuoliseen käsityöhön. Rukkikuiskaajana tunnettu Ilta Hämäri on kansatieteilijä ja perinnekäsitöiden opettaja ja tämän vuoden epävirallinen kehruun lähettiläs. Häneltä voi kysyä lähes mitä tahansa kehräämiseen ja käsitöihin liittyvää: vastaus on aina perinpohjainen.  

Värttinällä kehräämisen työpaja
klo 12–19 Kustaa Saksi: Rajamailla -näyttelytilassa / Ei ennakkoilmoittautumista

Työpajassa pääset näkemään, kokeilemaan ja kysymään värttinällä kehräämisestä yhdessä Taito Etelä-Suomi -yhdistyksen kanssa! Voit itse kokeilla langan kehräämistä lempiväreissäsi, ja ohjaajamme neuvovat kehräyksen tekniikassa sekä kertovat erilaisista soveltuvista materiaaleista. Kehrääminen sopii aloittelijoille. Kehräyksen harrastajat ovat tervetulleita kehräämään omalla värttinällä ja materiaaleilla yhdessä kokeilijoiden kanssa. 

Värttinätyöpajoissa voit valmistaa ensin oman värttinäsi, ja tulla pajan jälkeen opettelemaan sillä kehräämistä yhdessä muiden kehrääjien kanssa. 

Käsityön äärellä -keskustelu 
Kustaa Saksi: Rajamailla näyttelyssä klo 18–19 / Ei ennakkoilmoittautumista 

Käsityön äärellä -tapaamiset ovat keskusteluja käsityön äärellä. Käsitöiden tekeminen on hidasta ja rauhoittavaa, ja tekemisen lomassa ehtii hyvin miettiä syntyjä syviä sekä jakaa ajatuksia. Keskustelutapaamisen teemana on läsnäolo ja pysähtyminen käsityön äärellä: kehrääminen on hyvä esimerkki läsnäoloa vaativasta käsityöstä. Voit ottaa mukaan oman käsityösi. Tilaisuus on avoin kaikille käsityöstä kiinnostuneille. Keskustelua johdattelee taiteilija Leena Illukka. Illukka (s.1962, Porvoo) työskentelee monitaiteisesti välineenään kirjonta, vanha ja hidas käsityömenetelmä. Illukka on rakentanut monipuolisen osaamisen Porvoon  käsi- ja taideteollisuusopinnoista, Taideteollisen korkeakoulun taidetekstiiliopinnoista, Haaga Helian opettajan pedagogisista opinnoista sekä Lahden muotoilu- ja taideinstituutin (kuvataiteilija AMK) ja Saimaan Ammattikorkeakoulun kuvataidetaideopinnoista (kuvataiteilija ylempi AMK). Näyttelyjä on ollut yksityis- ja ryhmänäyttelyissä kotimaassa ja ulkomailla ja teoksia on kotimaisissa ja kansainvälisissä kokoelmissa.

Saavutettavuus

Sisäänpääsy museoon on maksuton. Värttinätyöpajojen osallistumismaksu on 10e, ja siihen ilmoittaudutaan ennakkoon. Opastukset suomeksi ja englanniksi. Designmuseon rakennus on esteetön. Lue Designmuseon saavutettavuudesta täältä.

Yhteistyössä

Tapahtuma on toteutettu yhteistyössä Taitoliiton ja Taito Etelä-Suomi ry:n kanssa. Taitoliitto ja alueelliset taitoyhdistykset muodostavat valtakunnallisen Taitojärjestön, joka on Suomen suurin käsityöpalvelujen tuottaja ja edistää käsityötä Suomessa niin kulttuurina kuin elinkeinonakin. 

Sivun kuvat: Kapina Oy

Sijainti

Designmuseo
Korkeavuorenkatu
Helsinki
Finland
Design District Illustration
event

Designmuseo

ma Suljettu
ti 11:00–20:00
ke–su 11:00–18:00