Inhimillinen näkökulma -julistenäyttely Luonnoksessa


Inhimillinen näkökulma – Paimion parantola 90 -julistenäyttely on ollut kesän esillä Paimion parantolassa. Näyttely on nähtävissä Helsingissä Grafian luovassa tilassa Luonnoksessa 25.8.–1.10.2023. 

Visuaalisen viestinnän suunnittelijoiden järjestö Grafia ja Paimion parantola täyttivät tänä vuonna molemmat 90 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi toimijat järjestivät visuaalisen viestinnän ammattilaisille ja opiskelijoille suunnatun kansainvälisen julistekilpailun. Paimion parantola 90 – Human perspective  -julistekilpailuun osallistui 444 työtä Suomesta ja ympäri maailmaa. Näyttelyssä on esillä palkittujen töiden lisäksi 24 tuomariston näyttelyyn valitsemaa julistetta.

Tuomariston puheenjohtajan, Ilkka Kärkkäisen (so_helsinki) mukaan “palkitut työt edustavat laajaa ja laadukasta tyylilajien kirjoa, joista jaetulle ykkössijalle nostettiin hallittu ja tyylikäs typografinen juliste sekä vahva ja pysäyttävä abstrakti työ. Palkittujen julisteiden joukkoon mahtui myös klassista graafista muotokieltä, ilmavaa tunnelmaa ja leikkisää kuvitusta edustavat erinomaiset työt.”

Grafia, silloiselta nimeltään Suomen Piirtäjäliitto, perustettiin toukokuussa 1933. Saman vuoden kesällä avautui Paimion parantola, joka vuosien saatossa saavutti kansainvälisen tunnettavuuden modernin arkkitehtuurin merkkiteoksena. 

Aino ja Alvar Aallon näkemys ihmisen, luonnon, arkkitehtuurin ja muotoilun keskinäisistä suhteista oli ajassaan ainutkertainen. Miten tätä suhdetta voi tulkita tässä ajassa ja nykyisissä muuttuvissa ympäristöissä?  Miten perspektiivi on elänyt ja miten se katsoo tulevaisuuteen? Näihin kysymyksiin kilpailun otsikko etsi vastauksia visuaalisin keinoin. Julistekilpailu järjestettiin yhteistyössä Finnish Design Shopin ja so_helsingin kanssa. Kilpailun ja Luonnoksen näyttelyn visuaalisen ilmeen on suunnitellut Ilkka Kärkkäinen.

Paimion parantola 90 – Human perspective  -julistekilpailussa annettiin jaettu ensimmäinen palkinto, jonka saivat Petri Henriksson (Suomi/Norja) ja Anna Meck (Saksa). Kolmannen palkinnon sai Rosa Aamunkoi (Suomi/Yhdysvallat). Kunniamaininnat myönnettiin Jolanda Jokiselle, Linda Linkolle ja Tuukka Tujulalle. Lisäksi esillä ovat työt seuraavilta suunnittelijoilta: Mimosa Aronen, Samuel Cabiron, Andrea Chronopoulos, Reetta Costanzo, Rose Hallgren, Jussi Hellsten, Petri Henriksson, Marika Iivari, Pekka Jokinen, Jade Järvinen, Laura Kamppi, Anna Kesäniemi, Kärt Koosapoeg, Timo Kuoppala, Hanna Kääriäinen, Ilmari Lehtinen, Tommi Lehto, Linda Linko, Laura Mustonen, Erica Preli, Yoanna Rönnqvist, Eetu Saikkala, Ville Savimaa ja Petra Zoubek.

 

Inhimillinen näkökulma – Grafia ja Paimion parantola 90 vuotta -julistenäyttely


näyttelyaika: 25.8.–1.10.2023

avajaiset 24.8. klo 17–19, tervetuloa!

paikka: Luonnos – Grafian luova tila, Uudenmaankatu 13, Helsinki

aukioloajat avajaisten jälkeen: ke–pe 12–17, la–su 12–16

 

Tervetuloa tutustumaan näyttelyyn!

 

Luonnos – Grafian luova tila

Uudenmaankatu 13, 00120 Helsinki 

www.grafia.fi

Instagram: @luonnostila

Design District Illustration
event