Designilloissa vapaa pääsy Designmuseoon


Designmuseon Designilloissa pääset tutustumaan ajankohtaisiin näyttelyihimme sekä nauttimaan ohjelmasta maksutta kello 16-20. Designiltojen ohjelmassa on aina suomenkielinen opastus päänäyttelyymme kello 17. Tule inspiroitumaan Designmuseon monipuolisesta näyttelyohjelmistosta!
27.9. Designillan ohjelma:
16-20 Ilmainen sisäänpääsy museoon
16:30-17:30 Sitran Heikkoja signaaleja -työpaja
17-19 Pop up VR museum -työpaja
17-18 Suomenkielinen opastus Kaiken kansan muotoilua -näyttelyyn
18-19 Suomenkielinen opastus Mitä jos? Toisenlaisia tulevaisuuksia -näyttelyyn

Heikkoja signaaleja -työpaja
Klo 16-30-17:30 Designmuseon Auditoriossa
Ennakkoilmoittautuminen!

Designillan työpajassa havainnoidaan heikkoja signaaleja eli muutoksen ensioireita. Luvassa on johdatus tulevaisuusajatteluun ja heikkoihin signaaleihin, jonka jälkeen osallistujat pääsevät avartamaan ajatteluaan Sense-breaking -harjoituksen avulla. Harjoituksessa tunnistetaan katveeseen jääviä teemoja, jotka saattavat tulevaisuuden kannalta olla merkityksellisiä. Työpaja kestää tunnin eikä edellytä mitään ennakko-osaamista. Työpaja on suunnattu aikuisille.

Työpajan ohjaavat Mikko Dufva, Terhi Ylikoski ja Liisa Poussa Sitrasta.

Mikko Dufva on Sitran tulevaisuusasiantuntija. Hän tarkastelee työkseen tulevaisuuden kehityskulkuja ja niiden välisiä jännitteitä, merkkejä yllättävämmistä muutoksista ja tulevaisuuteen liittyviä mielikuvia.

Terhi työskentelee Sitran ennakointitiimissä Tulevaisuuden uudistajat -projektin parissa. Hänen työnsä tavoitteena on saada ennakointi osaksi yhä useamman yhteiskunnallisen muutoksentekijän työkalupakkia.

Liisa työskentelee Sitran ennakointitiimissä, jossa tuotetaan tulevaisuuteen luotaavaa ennakointitietoa ja tuetaan suomalaista yhteiskuntaa tiedon tulkinnassa ja hyödyntämisessä. Tällä hetkellä Liisan työpöydällä on Tulevaisuuden uudistajat -projekti.

Ilmoittaudu työpajaan tästä.

Pop up VR museum -työpaja
Klo 17-19 Designmuseon Studiossa

Kerro oma tarinasi designesineestä! Miksi valitsit tänään juuri tämän esineen? Minkälaisia muistoja, ajatuksia tai tunnelmia esineestä tulee mieleen?

Työpajassa jutellaan Designmuseon kokoelmaesineistä kuvien pohjalta, ja tallennetaan eri tavoilla omia ajatuksia. Museo kerää esineistä käyttäjien ja kokijoiden tarinoita. Ne tulevat osaksi virtuaalista Pop up-VR -museota, jonka Aalto-yliopiston Media Lab on toteuttanut yhteistyössä Designmuseon kanssa osana eurooppalaista SPICE-tutkimushanketta. Virtuaalitodellisuuteen perustuva installaatio kiertää testattavana Suomessa eri paikkakunnilla talvella 2022–23. Käyttäjät pääsevät tutustumaan uudella tavalla Designmuseon kokoelmaan, ja heidät kutsutaan osallistumaan uudenlaisen digitaalisen sovelluksen yhteissuunnitteluprosessiin. Pajassa pääsee myös hyppäämään virtuaalimaailmaan VR-laseja testaamalla!

Työpaja toimii nonstop-periaatteella, eli mukaan voi hypätä milloin vain! Työpajaohjaajat ohjaavat ryhmää suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Omia tarinoita työstämään mahtuu mukaan kerralla 10 osallistujaa, ja kaikenikäiset ovat tervetulleita!

Kuva työpajasta: pöydän äärellä on ihmisiä kirjoittamassa, pöydällä on papereita ja kuvia design-esineistä.SPICE (Social cohesion, Participation, and Inclusion through Cultural Engagement) on EU:n Horisontti 2020 -ohjelman rahoittama tutkimushanke, jonka tavoitteena on digitaalisuuden ja “kansalaiskuratoinnin” (citizen curation) menetelmien avulla lisätä sosiaalista yhteenkuuluvuutta ja osallisuutta kulttuuriperintöön. Eurooppalaisessa viiden maan kehityshankkeessa ovat Suomesta mukana Aalto-yliopisto ja Designmuseo.

Kuva: Anna-Maija Karjalainen

Lue lisää Spice-hankkeen verkkosivuilta

Tämä hanke on saanut rahoitusta Euroopan unionin Horisontti 2020 tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta (avustussopimus no. 870811).

   

Tulevia Designiltoja

27.9.2022
25.10.2022
29.11.2022

Kuva/photo: Elias Broms

Sijainti

Design Museum
Korkeavuorenkatu
Helsinki
Finland
Design District Illustration
event

Designmuseo

ma Suljettu
ti 11:00–20:00
ke–su 11:00–18:00