The Flipside: Trash to Treasure – Helsinki Design Week 2019

Tule kokemaan roskavallankumous – Lovia mukana Helsinki Design Weekin Room with a View -päänäyttelyssä

Mikä saa meidät näkemään arvokkaan materiaalin roskana? Lovian “The Flipside: Trash to Treasure” -installaatiossa pääsemme matkalle, jossa tarkastelemme materiaalia eri näkökulmista ja pohdimme, mikä oikeastaan on roskan määritelmä.
Lovia on mukana tänä vuonna 15. kertaa järjestettävällä Helsinki Design Weekillä, jonka teemana on Oppimisilmasto. HDW 2019 keskittyy luomaan avoimen ja kannustavan ympäristön, jossa on mahdollista omaksua ja inspiroitua kestävimmistä toimintatavoista. Lovia on mukana päätapahtumapaikka Erottaja2:ssa järjestettävässä Room with a View -kokonaisuudessa.
The Flipside: Trash to Treasure -installaation keskiössä ovat erilaiset materiaalit, jotka usein määritellään roskaksi; ylijäämänahkaa teollisuudesta ja sekalaista jätettä kotitalouksilta. Polku johtaa keskelle jätevuoria sekä metamorfoosia, jossa kävijällä on mahdollisuus luoda “roskamateriaaleista” osa uutta teosta. Valinta vaikuttaa materiaalin kohtaloon ja tapaan, jolla sitä arvotetaan.
“Suunnittelijana havahduin ajatukseen, että minulle on itsestäänselvyys, että kaikella materiaalilla on arvo, oli se sitten uutta, käytettyä tai ylijäämää. Mutta milloin aloin ajatella näin, ja mitkä ovat näitä havahtumisen hetkiä arjessa muille? Mielestäni roska on vain jotain sellaista, minkä ihminen on hylännyt käytettynä, ja materia on jäänyt orvoksi. Mutta milloin ja miten perspektiivi vaihtuu? Ja onko meillä edes varaa roskaan yhteiskuntana?” – Outi Korpilaakso
The Flipside: Trash to Treasure -installaatio tarkastelee ihmisen tekemää valintaa roskan edessä; minkä hän jättää käyttämättä ja mille antaa arvon. Kävijä valitsee vapaasti oman roskansa ja kiinnittää sen osaksi yhteisöllisesti syntyvää ryijyteosta. Installaatiossa käytetty nahka on teollisuuden ylijäämää. Tämä ongelmajäte ei enää palvele alkuperäistä tarkoitustaan ja sen kohtalo olisi päätyä tuhottavaksi. Muu roska on kotitalouksien jätettä, ja yhdessä nämä hylätyt materiaalit muuntautuvat ja saavat jälleen arvon uutena teoksena.
HDW:n jälkeen yhteisöllisesti toteutettu ryijy jatkaa matkaansa osaksi Meeri Koutaniemen ja Outi Korpilaakson valokuvasarjaa, joka nähdään loppuvuodesta 2020.
Installaatio jatkuu HDW:n Room with a View -näyttelyn lisäksi muissa lokaatioissa. Näyttelykokonaisuuden toinen osa on esillä Lovia Concept Showroomilla osoitteessa Fredrikinkatu 18. Laajempaan keskusteluun roskan yhteiskunnallisesta merkityksestä ja sen määritelmästä pääset osallistumaan verkossa loviacollection.com/fi/the-flipside-nayttely.