Artekin uutuudet saapuneet Artek Helsinki -myymälään

Artekin raikkaat uutuudet ovat saapuneet. Siena ja H55 ovat saaneet rinnalleen Rivi-tekstiilikuosin, ja Aino Aallon suunnittelema Riihitie ruukku tuo palan luontoa kotiin.

Riihitie ruukku
Design Aino Aalto noin 1937

Aino Aallon noin vuonna 1937 perheen Riihitien-talon terassille suunnittelemat kukkaruukut ilmentävät Aaltojen filosofiaa, jonka mukaan pienimmätkin yksityiskohdat ansaitsevat aikaa ja huomiota. Vaikka kukkaruukut kuuluivat Aaltojen vuoden 1937 Pariisin maailmannäyttelyyn suunnittelemiin esineisiin, niitä ei koskaan otettu sarjatuotantoon. Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi Artek lanseeraa tänä vuonna kukkaruukkujen molemmat alkuperäismallit.

Aino ja Alvar Aalto hankkivat vuonna 1934 tontin Riihitieltä Helsingin Munkkiniemestä. Heidän tontille rakennuttamansa talo toimi sekä perheen kotina että toimistona, jossa Aallot tekivät modernin arkkitehtuurin ja huonekalusuunnittelun mullistaneen elämäntyönsä.

Perhe asui vuonna 1936 valmistuneessa talossa aina 1990-luvulle asti. Nykyisin rakennus toimii museona, jossa Aaltojen suunnittelufilosofiaa voi tarkastella kodin yksityiskohdissa. Monet rakennuksen piirteet kuten ikkunat, tasakatto ja ulkopintojen riisuttu yksinkertaisuus kertovat funktionalismista; materiaalit kuten runsaasti käytetty puu ja liuskekivi sekä tiilitakat ja kevyesti slammatut tiilipinnat puolestaan henkivät lämpöä ja läheisyyttä.

Talon suurella eteläterassilla on kaksi kukkaruukkua. Aino Aallon perheen kotiin suunnittelemat ruukut kertovat Aaltojen yhteydestä luontoon ja luonnonmateriaaleihin. Artek tuo tänä vuonna kokoelmaansa ruukut molemmissa alkuperäisissä muodoissa. Keraamiset ruukut valmistetaan käsityönä. Materiaalivalinta perustuu Alvar Aallon monissa rakennuksissaan käyttämiin keramiikkalaattoihin. Ruukut on sovitettu sisäkäyttöön, ja niitä on kolmea eri kokoa sekä kahta eri väriä, valkoinen ja sininen, jotka on lainattu Aallon Muuratsalon koetalon keraamisista laatoista.

  

Rivi
Design Ronan & Erwan Bouroullec, 2017

Artek esittelee messuilla Ronan & Erwan Bouroullecin suunnitteleman tekstiilikuosin nimeltä Rivi. Rivi perustuu käsin piirrettyihin samansuuntaisiin viivoihin, jotka jatkuvat äärettömiin. Rivi on Ronan & Erwan Bouroullecin ensimmäinen Artekille suunnittelema tekstiilikuosi.

Bouroullecin veljeksille käsin piirtäminen on aina ollut olennainen osa muotoilua. Vuonna 2013 JRP Ringier julkaisi 864-sivuisen kirjan nimeltä Drawing, johon oli koottu 850 piirustusta, jotka Ronan ja Erwan Bouroullecin olivat tehneet vuosina 2005–2012.

Päättymättömine yhdensuuntaisine viivoineen Rivi on jo lähtökohdiltaan yhtä aikaa sekä täsmällinen että epätäydellinen. Kuosin kauneus perustuu käsin tehdyn piirustuksen ainutlaatuiseen ja luontevaan viivaan. Käsin piirretty Rivi sopii täydellisesti Artekin kokoelmaan, jossa puumateriaalin luontainen epäsäännöllisyys on arvo eikä virhe. Laatu epätäydellisyydessä on yhä Artekin brändin keskeinen arvo.

Rivi-kokoelman kankaissa on neljä erilaista väriyhdistelmää: valkoinen-sininen, sininen-valkoinen, sinappi-valkoinen ja vaaleanharmaa-valkoinen. Kankaiden materiaaleina on puuvilla, canvas-puuvilla sekä akryylipäällysteinen puuvilla, joka helposti puhdistettavana on ihanteellinen pöytäliinaksi.

Riviä on saatavana sekä metritavarana että 3×1,5 metrin kokoon leikattuna. Se soveltuu täydellisesti persoonallisten lautasliinojen ja muiden pöytätekstiilien ompelemiseen, lasten leluihin tai vaikkapa asusteisiin. Rivi-kuosista on myös saatavana erilaisia tuotteita kuten tyynyjä, pussukoita ja olkalaukkuja sekä silkkipainettuja tarjottimia.

Artekin perustamisesta eli vuodesta 1935 lähtien tekstiilit ovat olleet keskeinen osa yrityksen mottoa, jonka mukaan kauneuden tulee olla osa arkipäivää. Aino ja Alvar Aallolle kankaat olivat olennainen osa kodin sisustusta, ja kankaat on jopa mainittu Artekin perustamisjulistuksessa yhtenä yrityksen keskeisistä alueista.

Rivi jatkaa Artekin käsintehtyjen tekstiilikuosien pitkää linjaa Aino ja Alvar Aallon, Kaj Franckin ja muiden muotoilijoiden esimerkkiä seuraten, mutta samalla se erottuu muista oman ainutlaatuisen luonteensa ansiosta.

  • Design District Illustration