Värien hehkua – Pirkka-lanka 50 vuotta -näyttely


Pirkka-lanka on lankaklassikko, suomalaisen lankatuotannon helmi, joka on säilyttänyt laatunsa ja värien upeutensa jo viisikymmentä vuotta. Pirkka-langan juuret ja sydän ovat Tampereella, Tammerkosken rannalla. Tulevana kesänä Taito Pirkanmaa tuo juhlavuottaan viettävän Pirkka-langan Helsinkiin, CraftCornerin Taito Galleriaan koottavaan juhlanäyttelyyn, joka on esillä koko kesä-heinäkuun ajan.

Pirkka-langan yli 80 sävyn värikartta yllättää kerta toisensa jälkeen. Värjäys ja langan viimeistely tapahtuu Tampereella ja sen lähialueella. Näyttelyssä onkin mahdollista nähdä koko lankakartan valikoima sekä lisäksi kurkistaa langan historiaan ja Pirkka-lanka neuleisiin.

Langan tarina alkoi 60-luvulla Tampereella

Taito Pirkanmaa on tuottanut käsityölankoja Tampereella 1960-luvulta lähtien. Pirkka-langan kehitystyö Tampereen Verkatehtaan kanssa alkoi vuonna 1970, kun asiakkaille haluttiin tarjota korkealuokkainen ja hinnaltaan kilpailukykyinen neulelanka.

Ensimmäisessä lankakartassa oli vuonna 1972 jo 45 väriä, ja yhä tänäkin päivänä Pirkka-langan salaisuus on sen huikea värikartta. Se on kasvanut vuosikymmenten aikana yli 80 erilaiseen sävyyn. Taito Pirkanmaalla on hallussaan kaikkiaan noin 600 värireseptiä.

− Kaikkia ei voida pitää valikoimissa, mutta uskallan sanoa, että tuleepa muotiin mikä tahansa väri, meiltä löytyy väriin valikoima erilaisia sävyjä, toimitusjohtaja Tuula Ruusumaa naurahtaa.

Nykyinen Pirkka-lanka on laadukas neulelanka, joka saa värien lisäksi kehuja hyvästä  neulomistuntumasta ja ennen kaikkea kestävyydestä. Oikein hoidettuna Pirkka-langasta neulottu vaate kestää jopa vuosikymmeniä.

Puhtaassa norjalaisessa luonnossa kasvaneet lampaat tuottavat laadukasta villaa, joka kehrätään Norjassa ja jatkojalostetaan Suomessa. Kampavillasta kehrätyt langat värjätään Hämeenkyrössä. Värjäyksessä käytetään EU-standardien mukaisia värejä, ja toiminta on ympäristöviraston antamien ympäristöohjeiden mukaista.

Pirkka-lankojen laadun takaa yksitellen tarkistaminen ja vyöttäminen Tampereella Verkarannassa, Tammerkosken rannalla sijaitsevassa lankatukussa. Samassa talossa sijaitsee myös viehättävä lankamyymälä Verkavilla, jonka hyllyt notkuvat ihania Pirkka-lankoja.

Langan kahdesta vaihtoehdosta paksu Pirkka-lanka sopii erityisen hyvin pipoihin, lapasiin ja neuleisiin, villatakkeihin ja -paitoihin. Ohuesta Pirkasta saa kevyempiä, sisäkäyttöön soveltuvia neuleita ja se sopii erityisen hyvin neulekoneella työskentelyyn, johon se alun perinkin kehitettiin.

 

Värien hehkua – Pirkka-lanka 50 vuotta -näyttely
1.6.–31.7.2022 Taito Galleria, CraftCorner, Eteläesplanadi 4, Helsinki.
Avoinna ma–pe 10–18, la 10–17, su 12–17.

www.taitopirkanmaa.fi

Sijainti

Eteläesplanadi 4
00130 Helsinki
Suomi
Design District Illustration
event

CraftCorner

ma–pe 10:00–18:00
la 10:00–17:00
su Suljettu