Sirkka Könönen Maailman värittäjä -näyttely CraftCornerissa 26.2.–8.4.2021


Värikkäistä eläin- ja kasviaiheisista neuleistaan tunnetun tekstiilitaiteilija Sirkka Könösen (1947–2018) tuotantoa esitellään CraftCornerin Taito Galleriassa Maailman värittäjä – tekstiilitaiteilija Sirkka Könönen -näyttelyssä. Näyttely avaa Könösen värikästä ja uraauurtavaa elämää tekstiilitaiteilijana ja käsityöyrittäjänä.

Sirkka Könönen valmistui Taideteollisesta korkeakoulusta tekstiilitaiteen linjalta vuonna 1979, jonka jälkeen neulemaailma vei hänet mennessään. Uskomattoman värimuistinsa avulla Könönen väritti neuleissaan suomalaisesta luonnosta esille pieniä yksityiskohtia meidän kaikkien nähtäville. Värien ja kuvioiden sommittelu sekä aikaansa nähden uskaliaat väriyhdistelmät erottivat Könösen tuotannon muista valmistajista. Neuleet paitsi jatkoivat suomalaista neuleperinnettä, myös uudistivat sitä kuviointinsa ja värityksensä puolesta. Taiteellisen silmää ohjasi myös Könösen laaja käytännön osaaminen. Hän hallitsi neuleen suunnitteluprosessin kokonaisuudessaan luonnoksista lopputuotteeseen, valmiiseen neuleeseen ja sen huoltoon saakka. Tämän laadukkuuden vuoksi Könösen neuleet markkinoivat osin itse itseään – myös kansainvälisesti.

Luontoaiheisia neuleita ja kuvioita kansansaduista

Monelle tutut värikylläiset villaneuleet ja -asusteet ovat näyttelyssä esillä sulassa sovussa Könösen suunnittelemien mattojen ja ryijyjen kanssa. Kestävä kehitys ja ympäristötietoisuus olivat osa Könösen elämänkatsomusta jo kauan ennen kuin ne nousivat kunnolla suuren yleisön tietouteen. Hänen toimintaansa ja tuotantoa ohjasi voimakkaasti ajatus vastuusta luonnosta ja ympäristöstä. Tämä sama viesti näkyy myös hänen suunnittelemissaan neuleissa ja muissa tekstiileissä, joissa luonnosta ja kansansaduista saadut kuviomaailmat ihastuttavat. Könönen arvosti muun muassa suomalaisen lampaan villaa, josta kudottu paita siirtyy perhekalleutena seuraavalle sukupolvelle kuin ennen vanhaan ryijyt, täkänät tai kansallispuvut.

Näyttelyn rennompaa ja irrottelevampaa otetta esittelee Roosa ruusu -kakku, joka edustaa pientä kuluttamisen kritiikkiä sokeroidussa muodossa. Könösen elämätapaan liittyivät oleellisesti ekologisuus, kirpputorien kiertäminen ja aarteiden löytäminen roskiksista. Vuodesta 2000 lähtien Könönen irrotteli neuleiden ohella vapaamman taiteen parissa sommittelemalla erilaisista kierrätysmateriaaleista kakkuja, joiden kautta hän otti kantaa paitsi kuluttamiseen myös naisten kauneusihanteisiin.

Sirkka Könönen vastaanotti Vuoden taideteollisuuspalkinnon vuonna 1992 ja 1993 Vuoden tekstiilitaiteilijan arvonimen. Perusteluissa todettiin, että Sirkka Könösen taidokkaat, rehevät, kansanomaiset neuleet ovat olleet esikuvana ja alullepanevana voimana uudessa neulesuunnittelussamme. Sirkka Könösen neuleissa väreilee arvoituksellinen suomalaismaisema ja luonto, sen kasvit ja eläimet omaperäisinä, mehevinä ja moninaisina kuvioina sekä maalauksellisina ja loistavina väriyhdistelminä.

Näyttelyn esineet ovat Suomen käsityön museon kokoelmista, jonne Könösen tuotantoa on kertynyt vuosien mittaan runsaasti.

 

Näyttelyn on tuottanut Suomen käsityön museo.

 

CraftCorner, Taito Galleria 26.2.–8.4.2021
Eteläesplanadi 4, Helsinki
Avoinna ma–pe 10–18, la 10–17

Lisätietoja:

Mikko Oikari, intendentti, Suomen käsityön museo, p. 050 553 3880, mikko.oikari [at] jyvaskyla.fi
Seija Hahl, amanuenssi, Suomen käsityön museo, p. 050 311 8886, seija.hahl [at] jyvaskyla.fi

Sijainti

Eteläesplanadi 4
00130 Helsinki
Suomi
Design District Illustration
event

CraftCorner

ma–pe 10:00–18:00
la 10:00–17:00
su Suljettu