Näyttely // Eetu Kivinen: Oli aika ennen ja jälkeen // Taito Galleria


Oli aika ennen ja jälkeen -näyttely Helsingin CraftCornerin Taito Gallerissa koostuu muotoilija-ryijyntekijä Eetu Kivisen ryijyistä, joissa yhdistyvät perinteinen ja moderni. Näyttelytilassa toimii lisäksi tekijän väliaikainen työtila, joten näyttelyssä voi nähdä lopputuloksen lisäksi itse työprosessin etenemistä. Näyttelyn teokset lisääntyvät sitä mukaa kun tekijä saa uusia ryijyjä valmiiksi.

Eetu Kivinen on 24-vuotias uuden sukupolven ryijyntekijä, joka katsoo ryijyä modernin maailman linssin läpi sitoen sen kuitenkin historiallisiin juuriinsa. Hän on kotoisin Kymenlaaksosta vanhasta kulttuurimiljööstä. Mummolta ja vaarilta hän on saanut oppia kädentaitoa vaativaan tekemiseen sekä myös arvostuksen käsitöitä ja itsetehtyjä esineitä kohtaan. Kulttuurikodin kasvattina hän arvostaa rikasta henkistä pääomaa ja kykyä ajatella laajasti ja ennakkoluulottomasti.

Ryijyntekeminen lähti puhtaasta kokeilunhalusta, mutta jollain tavalla jäi pysyväksi. Ryijy sopii Eetu Kivisen työskentelytapaan, koska ryijy kyllä kertoo milloin se on valmis. Ryijyn tekemisen tekniikka asettaa sopivat raamit sommittelutyölle. Ryijyssä mielenkiintoista on se, että koko kuvapinta täytyy systemaattisesti rakentaa eli pohjan päälle ei voi tehdä täysin uutta teosta, kuten vaikkapa maalatessa kanvaasille. Ryijy on myös eläväinen ja vaatii hieman asettelua, jotta nukka ei ole aivan sikin sokin.

Eetu Kivisen ryijyn tekoprosessi on sekä rationaalinen että intuitiivinen. Hän on oppinut luottamaan intuitioonsa, mutta kehittää ajatteluaan jatkuvasti. Se on tärkeää, sillä suurien teemojen ja aiheiden yhdistely ja jäsentely vaativat hyvää ajattelukykyä. Aiheet tulevat milloin mistäkin: on ruokia, isoäitejä, Neuvostoliitto ja Venäjä, eläimiä, mustia kuukausia. Olennaista ei kuitenkaan ole itse aihe, vaan sen merkitys tietyn tarinan kuvaajana.

Tekijänä Eetu Kivinen haluaa modernisoida ryijyä, mutta kuitenkin siten, että yhteys ryijyn alkujuuriin säilyy. Ryijyn pitää voida kehittyä ja uusiutua, jotta se olisi tulevaisuudessakin elinkelpoinen ja relevantti tapa ilmaista modernia maailmaa. Ryijy on myös ylpeydenaihe, sillä siinä on maailmanlaajuisesta näkökulmasta katsottuna mahtavia erityispiirteitä, jotka sitovat sen meidän maailmaamme.

Taito Galleria, CraftCorner Helsinki
Eteläesplanadi 4, Helsinki
Avoinna ma–pe 10–18, la 10–17 (pyhäinpäivänä 6.11. suljettu)

Eetu Kivinen, eetu_kivinen@hotmail.com, IG @eetukivinen

Sijainti

Unioninkatu 26
00130 Helsinki
Suomi
Design District Illustration
event

CraftCorner

ma–pe 10:00–18:00
la 10:00–17:00
su Suljettu