Merkki-ilta: Poliitikkoja piirustuspöydältä


Merkki-illassa syvennytään median museo ja arkisto Merkin Napit vastakkain -näyttelystä tuttuun 1930-luvun poliittisen vastakkainasettelun maailmaan. Näkökulmana on kaksi Oki Räisäsen piirustuksista tuttua hahmoa.

Dosentti Jukka-Pekka Pietiäinen alustaa Lapuan liikkeen ja IKL:n oikeistoradikaalista kärkihahmosta Vihtori Kosolasta, ja dosentti Tiina Lintunen kertoo sosialidemokraattien vasemman laidan kansanedustaja Yrjö Räisäsestä, joka Okin piirustuksissa esiintyy ennen muuta alter egonaan, pakinoitsija Sasu Punasena. Lisäksi Merkin tutkija Janne Ridanpää avaa illan lyhyellä alustuksella piirtäjä Oki Räisäsestä ja Napit vastakkain -näyttelystä.

Illan esitelmät perustuvat uuteen historiantutkimukseen. Pietiäinen on kirjoittanut elämäkerran Vihtori Kosolasta (Vihtori Kosola – Mies ja myytti). Tiina Lintunen on yhdessä Ville Okkosen kanssa julkaissut tutkimuksen Valpon valvomat, jossa käsitellään Yrjö Räisäsen ja muiden niin sanottuihin “kuutosiin” kuuluneiden SDP:n vasemmistolaidan kansanedustajien toimintaa.

Sijainti

Merkki | museo
Ludviginkatu
Helsinki
Suomi
Design District Illustration
event

Median museo ja arkisto Merkki

ma–ti 11:00–17:00
ke 11:00–18:00
to–su 11:00–17:00