Leonor Ruiz Dubrovin: Behind the scene


Kuvataiteilija Leonor Ruiz Dubrovinin näyttely laittaa mielikuvituksen liikkeelle. Teosten laskokset ja kankaat peittävät näkyvistä jotakin, joka saa ikään kuin vielä suuremman arvon pysyttelemällä piilossa katseiltamme. Katsoja kykenee kenties osittain päättelemään jalustalle asetetun objektin luonteen, mutta lopullinen totuus säilyy ulottumattomissa.

Ehkä piilottamisen ele itsessään onkin tärkeämpi kuin peitetty objekti sinänsä. Taiteilija paljastaa itsensä teostensa kautta – jokainen uusi näyttely on itsensä riisumista yleisön edessä, pelosta huolimatta. Tätä ristiriitaa Ruiz Dubrovin lähestyy niin maalaustensa asetelmallisissa öljyvärilaskoksissa kuin gallerian takaosaan levittäytyneen installaationsa puolittain tuhoutuneessa veistosnäytelmässä. Muutos, transformaatio sekä elämää että kuolemaa kohti on käynnissä ihan katsojan edessä, tapahtui se sitten näkyvissä tai näkymättömissä. Surumielisen ilmava ote ja hallittu kaaos kohottavat barokin suuntaan kumartavan installaation jätteestä jalouteen. Muinoin ehjää näyttämöä kohdanneen vandaaliteon jälkien ylle on laskeutunut arvokas pöly, sinne tänne viskellyt muodot ovat hahmottuneet uudestaan.

– Madridilaissyntyinen Leonor Ruiz Dubrovin (s. 1978) asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 2008. Kolmiulotteisten teosten parissa viime vuosina työskennellyt taiteilija palaa tuoreessa näyttelyssään vahvasti myös puhtaan maalauksen äärelle. Kuolevaisuuden, ajan kulun ja ihmisyyden teemat ovat edelleen läsnä, mutta aiempien töiden vanitas-aiheesta nouseva rehevä materiaalisuus on muuntunut etäännytetympään ilmaisuun. Ruiz Dubrovinin teoksia on ollut esillä yksityisnäyttelyissä muun muassa Galleria Vanhassa Kappalaisentalossa Porvoossa sekä Galleria Katariinassa ja Korjaamo Galleriassa Helsingissä.

 

Sijainti

Erottajankatu 9
Helsinki
Finland
Design District Illustration
event

tm•galleria

ma Suljettu
ti 11:00–17:00
ke 11:00–18:00
to–pe 11:00–17:00
la 11:00–16:00
su 12:00–16:00