Käsityöaktivismi-näyttely


Helsingin Taito Galleriasta aloittaa marraskuussa kiertueen Taitoliiton ja KSL-opintokeskuksen yhteistyönä tuottama jurytetty Käsityöaktivismi-näyttely. Tässä ajankohtaisessa näyttelyssä ihmisen ja luonnon kuormittuminen nousevat rinnakkain esiin.

Viime vuosina yhä useammat ovat löytäneet käsityön keinona vaikuttaa ja ottaa kantaa. Käsityö itseilmaisun keinona muuttaa jatkuvasti muotoaan ja kannanottoja tehdään aina uusilla tekniikoilla ja uusista aiheista.  Käsityöaktivismi-näyttely koottiin anonyymilla haulla, hakijoita oli 72 ympäri Suomea.

Näyttelyyn ehdotetuissa töissä painottui mielenterveyden aiheet, ympäristön tila ja tasa-arvokysymyksiin liittyvät näkökannat. Henkilökohtaisten kokemusten käsittely nähtiin yhteiskunnallisena toimintana, jossa oman kokemuksen esiintuominen on kantaaottava teko.

Näyttelyyn valittiin 17 tekijän teoksia, jotka nähtiin uskaltavina ja kokeilevina sekä kantaaottavina. Näyttelyn juryttivät muotoilija ja Taitoliiton kehittämispäällikkö Kikka Jelisejeff, käsityöaktivisti ja taiteilija Linnea Saarits ja KSL-opintokeskuksen kulttuurituottaja ja taidekasvattaja Riina Näsi.

Käsityöaktivismi-näyttelyn teoksissa on käytetty useita erilaisia käsityömenetelmiä, yhdistellen perinnettä ja uuden kokeilua. Käsityötekniikat ovat aikaa vieviä, ja kantaaottavan teoksen sanoma syventyy, kun katsoja pysähtyy tutkimaan tekniikkaa ja siihen käytettyä aikaa. Näyttelyn rikkaudeksi nousee materiaalien, käsityötekniikan ja kantaaottavan viestin yhdessä luoma kokonaisuus.

Näyttelyssä tekijät kertovat myös omasta suhteestaan käsityöaktivismiin, ja esittävät kysymyksiä käsityöaktivismin luonteesta.  Mitä on käsityöaktivismi? Mitä se tekijälleen merkitsee ja millaisia mahdollisuuksia käsityöaktivismi avaa itselle tärkeiden aiheiden käsittelyyn? Käsityöaktivismin äärellä herää keskustelu myös aktivismista, mitä on aktivismi tai mikä on käsityöaktivismin suhde taiteeseen?

Näyttelyssä on töitä seuraavilta tekijöiltä:
 
Natalie Ahonen, Kaarina Heiskanen, Emilia Hytönen, Vilja Joensuu, Aura Kajaniemi, Sari Kemppinen, Siiri Korhonen, Anja Korkiakangas, Saara Kumpulainen, Heidi Linsén, Merja Riitaoja, Satu Tanninen, Roosa Saukkonen, Riitta Skytt, Talvikki Talvitie, Leena Vainio, Tarja Wallius 

Näyttelykiertueen paikat ja -ajat:


CraftCorner, Taito Galleria, Eteläesplanadi 4, Helsinki 10.11.- 31.12.2022
Taide- ja kulttuurikeskus Kalevan navetta, Seinäjoki 13.1.-1.4.2023
Suomen käsityön museo, Näytönpaikka, Jyväskylä 3.5.-25.6.2023

Kutsumme katsojat tutustumaan käsityöaktivismin ilmaisuvoimaan!

Näyttelyn sisältövaroitus: näyttelyssä käsitellään aiheina muun muassa mielenterveysongelmia, sotaa ja naisten ja lasten kaltoinkohtelua ja hyväksikäyttöä.

 

Lisätietoja näyttelystä:
Taitoliitto, Kikka Jelisejeff , 040 752 3662
kikka.jelisejeff@taito.fi

KSL-opintokeskus, Riina Näsi , 040 778 8180 (tekijöiden haastattelupyynnöt)
riina.nasi@ksl.fi

Sijainti

Eteläesplanadi 4
00130 Helsinki
Suomi
Design District Illustration
event

CraftCorner

ma–pe 10:00–18:00
la 10:00–17:00
su Suljettu