Jane Hughes: These fragments I have shored against my ruins // tm•galleria 14.12.2022–15.1.2023


Repeämät, halkeamat ja onkalot näyttäytyvät eri muodoissa irlantilaisen Jane Hughesin maalaussarjassa tm•galleriassa. Kuvasto viittaa kuun kraatereihin, fossiilien painaumiin, bakteereihin, kaarnaan, rapeaan jäkälään, mätäneviin hampaisiin, sisälmyksiin ja tahmeaan kakun kuorrutukseen. Kullakin maalauksella on oma, jäljen jättämisen ja sen poistamisen, epäonnistumisen ja jälleensyntymän kehityshistoriansa. Kuvapinnat ovat huokoisia, sommitelmat liukenevat ja tulevat uudelleen näkyviksi.

Maalaukset ovat velkaa jäisille, sammaleisille, kivisille ja märille ympäristöille – erityisesti Atlantin Aran saarten villille luonnolle; sen suolaiselle meriusvalle, kimaltelevalle, limaiselle merilevälle, kuolleiden merenelävien luurangoille, autioille kallionkielekkeille, kalkkikivikallioiden halkeamille, rumille lihaville kallionhalkeamissa juokseville rotille. Kaikki tämä meren valtavuuden ympäröimänä. Nämä pinnat ja tuntemukset punoutuvat ja purkautuvat maalauksista maalin, marmoripölyn ja merisuolan yhdistelminä. Samoin värimaailma vaeltaa läpi mintunvihreiden vuorovesialtaiden, violetin carrageen sammaleen, sametinmustan horisontin ja lahoavan pronssisen valaan raadon.

Tunne tällaisessa ympäristössä vertautuu siihen kuinka William Shatner kuvasi taannoista avaruusmatkaansa. Sen sijaan, että olisi tuntenut kunnioittavaa hämmästystä näkemästään, hän kokikin syvää surua, kuin olisi Maan hautajaisissa. Tästä kumpusi näyttelyn nimi These fragments I have shored against my ruins / Näillä sirpaleilla olen raunioni tukenut, lainaus TS Eliotin runosta The Waste Land (1922) – jonkin sellaisen tukeminen, joka muuten sortuisi, jäljelle jääneiden kappaleiden suojelu.

Jane Hughes, käännös Tapani Hyypiä

Avoinna: ti, to, pe 11-17, ke 11-18, la 11-16, sun 12-16, 23.12. 11-15, 5.1. 11-15, 6.1. 12-16

Suljettu: 24.12.2022–2.1.2023

Design District Illustration
event