Inka-Maaria Jurvanen // Tuulenkaato, tm•galleria, 18.1. – 12.2.2023


Näyttelyn teema on rakenteen murtuminen. Se tapahtuu, kun maailmankuva ei enää pysty joustamaan muutoksen edessä. Uskon loppuminen, logiikan luisuminen, tiedon peruuntuminen aiheuttavat kriisin, pettymyksen, kärsimyksen. Mikä on minuuden suhde uskoon, tietoon, maailmankuvaan. Ovatko ne sama asia. Kriisi on minän kriisi, koherentin kriisi. Ilman rakennetta ei voi olla. Miten ja millaiseksi se kasataan uudelleen, jatkeeksi vai erilaiseksi.

Lyijykynäpiirustus ja vaneri pohjamateriaalina ovat olleet tekniikkani pitkään. Uusissa teoksissani olen halunnut viedä piirustuksen kohti kolmiulotteisuutta ja installaatiota. Kolmiulotteisuus tuo muodon lisäksi mukaan sisällöllisesti erilaisia aikatasoja. Viiva pysyy kuitenkin kaiken keskiössä. Se on meditatiivinen yksikkö, joka muodostaa, muodostuu, haihtuu ja ilmestyy taas.

 

Artist Statement

Aika on tärkeä elementti piirustuksessa. Onko kaksiulotteisen kuvan kautta mahdollista tuottaa kokemus sekä yhtäaikaisuudesta että peräkkäisyydestä. Voiko ajan suuntaa muuttaa. Kuinka piirustusjäljen muutokset tarkasta sumeaan vaikuttavat kuvassa.

Olen kiinnostunut erilaisista maailmankatsomustavoista. Maailmankatsomus koostuu rakenteista, jotka ovat kerroksellisia, sisäkkäisiä, rinnakkaisia, näkyviä ja näkymättömiä. Nämä rakenteet ovat määrääviä kokemusten sisäistämisessä ja käsittelemisessä. Ne vaikuttavat yhteiskunnassa, vallanjakautumisessa, ihmissuhteissa, arvoissa, valinnoissa.

Työskentelyni ja teokseni ovat kommentoivia. Mutta samanaikaisesti tekemisen akti ja teos muuttuvat myös todistusaineistoksi ja osaksi maailmankatsomuksen(i) rakenteita. Etäännyttäminen on mahdollista vain tiettyyn pisteeseen asti.

Inka-Maaria Jurvanen

 

Avoinna: ti, to, pe 11–17, ke 11–18, la 11–16, su 12–16

Taiteilijatapaaminen 12.2. klo 14-16

Sijainti

Tm-Galleria
Erottajankatu 9 B
Helsinki
Finland
Design District Illustration
event