Eveliina Hämäläinen // Luona // tm•galleria // 28.9.-22.10.2023


Eveliina Hämäläinen ja maalauksen nurja puoli

Eveliina Hämäläisen tm•gallerian näyttely Luona liikkuu aistien ja mielikuvien välissä.

Eveliina Hämäläinen kertoo uusimmasta näyttelystään seuraavaa: ”Kuvaan aistinvaraisia kokemuksia, näkyviä ja näkymättömiä ilmiöitä. Olen kiinnostunut aineen muutoksesta toiseksi. Mielikuvien muutoksesta kuviksi ja pigmenttien asettumisesta maalaukseksi.” Muutos on osuva ilmaisu, koska hänen monikerrokselliset ja yksityiskohtaiset teokset konkretisoivat maalauksellisen prosessin kerroksellisuuden. Kauempaa monokromaattiselta näyttävä maalaus on läheltä nähtynä yksityiskohtien ja värien kudos. Tällä kertaa yllätyksenä esiintyy ultramariini.

Mitä tarkoittaa maalauksen nurja puoli? Hämäläinen on ollut jo pitkään kiinnostunut siitä, miten havaittu ja koettu rinnastuvat maalausprosessissa vuorotteleviin näkyväksi tekemiseen ja piiloon maalaamiseen. Maalauksessa näkyviksi tulevien ja piiloon jäävien asioiden välillä vallitsee jännite. Työskennellessään taiteilija joutuu koko ajan pohtimaan sitä, mitä yrittää tuoda esiin, mitä peittää, ja miten näiden valintojen välillä pitäisi toimia.

Hämäläisen teokset eroavat toisistaan paljon, sillä hän esittelee samanaikaisesti sekä minimalistisia paperitöitä että kompleksisia maalauksia. Maalauksissa linnut, kasvit sekä uusimmissa teoksissa tyylitellyt ihmishahmot, ovat kaikki yhdessä. Ensimmäinen vaikutelma on abstrakti, mutta tarkemmin katsoen teos paljastuu monifiguuriseksi kudelmaksi. On kuin tutkisi haalistunutta gobeliinia tai ymmärtäisi jonkin visuaalisen jatkuvuuden, jota ei ensin huomaa. Näkyvä aukeaa uusiin suuntiin. Hämäläisen maalausten kohdalla tämä toistuu, sillä jokaisesta havaitusta detaljista seuraa uusien asioiden ilmestyminen näkyviin. Eveliina Hämäläinen avaa uusilla teoksillaan näkymiä aistimiseen, muistiin ja materiaalisuuteen.

Eveliina Hämäläinen (1984) valmistui Kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2013. Taiteilijan edelliset yksityisnäyttelyt olivat Viive Forum Boxissa ja Valve Porvoon taidehallissa 2022. Hämäläisen teoksia on muun muassa Valtion taideteostoimikunnan ja Koneen Säätiön kokoelmissa. Luona on hänen yhdeksäs yksityisnäyttelynsä.

FT Juha-Heikki Tihinen

Sijainti

Erottajankatu 9
Helsinki
Finland
Design District Illustration
event