Erik Creutziger // Hedonistien takapiha / Hedonisternas bakgård, tm•galleria, 21.9.-9.10.2022


Nautintoa ja väriunelmia – Erik Creutziger tm•galleriassa

Erik Creutzigerin Hedonistien takapiha -näyttely esittelee uudistuneen taiteilijan. Creutziger on aikaisemminkin työstänyt sarjallisia teoksia, mutta nyt hän esittelee kokonaisuuden, jossa näyttelyn kaikki maalaukset ovat saman teeman variaatioita. Esillä on pitkän tauon jälkeen myös paperipohjaisia teoksia.

Taiteilija on tullut tunnetuksi esittävistä värimaalauksistaan, joissa esiintyy uni- tai muistikuvilta tuntuvia näkymiä. Creutzigerin tuotannossa merkittävän viimeaikaisen säikeen muodostavat hänen lintumaalauksensa, joissa yksityiskohtaisesti kuvatut linnut esiintyvät rinnakkaisina sommitelmina. Näin teoksissa konstruktionismi sulautuu eläinmaalauksiin.

Mitä teossarjan nimi hedonistien takapiha tarkoittaa? Taustalla on Creutzigerin idea kätketyistä nautinnoista tai salaisesta elämästä. Uudessa sarjassa toistuvat uima-altaat, ja niiden äärelle ryhmittyneet ihmiset, tai aurinkolaseihin sonnustautuneet pikkukoirat nautiskelevat olostaan. Taiteilija on tuonut varhaisten modernistien suosiman kylpijäaiheen tähän päivää. Teokset eivät kerro mistään tietystä kokemuksesta tai tapahtumasta, vaan kyseessä on tunnelma, jossa aika- ja todellisuustasot sekoittuvat keskenään. Kylpijäaihe kiehtoi aikoinaan ei-kirjallisen luonteensa vuoksi eikä sille löydykään suoraa mytologista sisältöä. On kuin katsoisimme puhdasta nautintoa!

Taiteilijan teoksissa sekä materiaali että aihe käsittelevät kokemusta, jossa katse ajautuu maalaukseen ja samalla matkaa ajassa ja paikassa toisaalle. Creutziger kuvaa suurta spekulatiivista unelmoinnin projektia, joka viestittää toivon ja haaveiden merkittävyydestä. Hän puolustaa oikeuttamme avautua nautinnolle ja lumoutua kauneudesta. Taiteilijoille työskentely ei ole aina helppoa tai ihanaa, mutta siinä on vetävyytensä, tai sitä motivoi nautinnon logiikka, kuten Roland Barthes (1915–1980) olisi huomauttanut. Creutziger tarjoaa maalauksissaan katsojille nautintoa. Ne kiehtovat meitä, koskettavat ja vaivaavatkin. Emme pääse niistä irti niin helposti kuin voisimme kuvitella. Huomaamme tämän viimeistään silloin, kun ne tulevat uniimme. Tällöin tajuamme taiteilijan luoneen meille nautinnon tyyssijan.

Erik Creutziger (1982) on helsinkiläinen kuvataiteilija. Hän valmistui Vapaasta taidekoulusta vuonna 2007 ja Kuvataideakatemiasta 2013. Hän on Taidemaalariliiton, Kuvasto ry:n ja Helsingin Taiteilijaseuran jäsen.  Taiteilijan teoksia on muun muassa HAM:in, Kiasman, EMMA:n ja Pro Artibus -säätiön kokoelmissa. Hän on saanut Grönqvistska stiftelsen palkinnon vuonna 2020, William Thuring -nimikkopalkinnon 2019 ja Stina Krookin säätiön palkinnon vuonna 2015.

FT Juha-Heikki Tihinen

Galleria avoinna: ti, to, pe 11-17, ke 11-18, la 11-16, su 12-16
Kantakaupungin galleriakierros 2.10. 14-16, Erik Creutziger kertoo näyttelystään tm•galleriassa

Sijainti

Erottajankatu 9
Helsinki
Finland
Design District Illustration
event