D-Ark Salongissa keskustellaan betonista 


Tiistaina 5.11.2024 klo 17–18
Designmuseon D-Ark Labrassa
Museolipulla tai Museokortilla, ei ennakkoilmoittautumista

Arkkitehtuuri- ja designmuseon D-Ark Labra on yhteisöllisen museotyön laboratorio, joka kutsuu tutkimaan ja tulkitsemaan museon kokoelmaa. Labrassa järjestetään Salonkeja, eli yleisölle avoimia asiantuntijakeskusteluja erilaisista teemoista.  

Ensimmäisessä D-Ark Salongissa aiheena on betoni. Taidehistorioitsija Leena Elina Valkeapään kuratoima näyttely Parasta mahdollista mallia (25.5.–10.11.2024) kertoo Designmuseon varhaisimmasta kokoelmasta, jonka esineet hankittiin 1870-luvun maailmannäyttelyistä. Yksi jännittävimmistä esimerkeistä on sarja näytteitä Latvian Riiassa valmistetusta sementistä. Näytteet hankittiin kokoelmaan Wienin maailmannäyttelystä 1873.  

Miksi Suomen vanhimpaan taideteollisuuskokoelmaan hankittiin sementtinäytteitä? Ja millä tavalla sementti ja siitä valmistettava betoni liittyvät suomalaisen designin tarinaan? Nykyhetkessä sementin valmistamisen ympäristövaikutukset ovat hälyttävän ajankohtainen teema samoin kuin kysymys betonirakennusten purkamisesta tai säilyttämisestä.  

D-Ark Salongissa historian ja tulevaisuuden kysymysten äärellä kohtaavat dosentti Leena Elina Valkeapää, betonitekniikan työelämäprofessori Jouni Punkki Aalto-yliopiston Insinööritieteiden korkeakoulusta, joka on tutkinut betonin vähähiilisyyttä, säilyvyyttä ja rakentamisen ympäristönäkökulmia sekä betonin haastajia tutkineesta Radical Ceramics-tutkimushankkeesta professori Maarit Mäkelä Aalto-yliopiston Taiteen ja suunnittelun korkeakoulusta. Keskustelun juontaa Arkkitehtuuri- ja designmuseon johtava tutkija FT Leena Svinhufvud. 

D-Ark Salonki on suomenkielinen tapahtuma, ja siihen voi osallistua museon pääsylipulla tai Museokortilla. Ei ennakkoilmoittautumista.

Puhujat

Leena Valkeapää, kuva: Anni Koponen

Leena Elina Valkeapää on 1800-luvun loppupuolen kulttuurihistoriaan erikoistunut taidehistorioitsija ja tietokirjailija. Tutkimuksen kohteena ovat olleet esimerkiksi varhaiset taideteollisuusnäyttelyt sekä kulttuuriperinnön suojelun ja taidehistorian tutkimuksen alkuvaiheet Suomessa. Valkeapään kirja Kansallispuvun kulttuurihistoria sai Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon 2024. 

Jouni Punkki, kuvaaja: Saara Salmi

Jouni Punkki on betonitekniikan työelämäprofessori Aalto-yliopistossa. Betonitekniikan tutkimusryhmä keskittyy erityisestä vähähiilisen betonin sekä betonin pitkäaikaiskestävyyden tutkimiseen. Aalto-yliopiston lisäksi Jouni Punkki toimii yrittäjänä sekä kuvanveistäjänä.

Maarit Mäkelä

Maarit Mäkelä on valmistunut Taideteollisen korkeakoulun keramiikkataiteen osastolta Taiteen maisteriksi ja Muotoilun laitokselta Taiteen tohtoriksi. Hän on Aalto-yliopiston professori, ja Muotoilun laitoksen EMPIRICA-tutkimusryhmän johtaja. Mäkelä on kiinnostunut maamateriaaleista ja niiden merkityksestä laajemminkin. 

Leena Svinhufvud, kuvaaja: Konsta Leppanen

Leena Svinhufvud on Arkkitehtuuri- ja designmuseon johtava tutkija vuodesta 2024 alkaen. Hän on muotoiluhistorian kansainvälisesti arvostettu asiantuntija ja Helsingin yliopiston taidehistorian dosentti. Taustalla on pitkä ura Designmuseon yleisötyössä muotoilukasvatuksen sekä muotoiluun liittyvän museo-oppimisen ja kokoelmaan kiinnittyvän yleisötyön parissa, viimeksi Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon yhteisen Museovisio-hankkeen A&DO-hankkeessa (ado.fi, 2020–2023).

Sijainti

Designmuseo
Korkeavuorenkatu
Helsinki
Finland
Design District Illustration
event

Designmuseo

ma Suljettu
ti 11:00–20:00
ke–su 11:00–18:00