13.1.–24.2.2018 PISTOT-näyttely CraftCornerissa


PISTOT-näyttelyssä esitellään suomalaista tämänhetkistä käsityön taidetta sekä käsityön, luovuuden ja näkemyksellisen taidon tuloksia. Taitoliiton koordinoimaan Pistot-näyttelyyn tuli yhteensä 172 teosesitystä 75 taiteilijalta. Näyttelyteokset valitsi kuva- ja tekstiilitaiteilija Ulla Pohjola. Mukana on teoksia 30 taiteilijalta.


Ulla Pohjola kertoo näyttelyteoksista ja valintaprosessista:

– Oli ilahduttavaa, että näyttelyyn tuli niin runsaasti teosehdotuksia. Näyttelyn teemaa oli käsitelty monipuolisesti eri tekniikoiden ja materiaalien välityksellä. Teosten kirjo oli laaja: esteettisyys, tekninen taitavuus, muodon taju, yllättävät materiaalivalinnat, teosten aiheet ja niiden kautta avautuvat viestit loivat mielenkiintoisen mahdollisuuden tutustua kuvien välityksellä tämän päivän käsityön taiteeseen.

Ilmaisun rohkeus ja ennakkoluulottomuus tulivat esiin monissa näyttelyyn valituissa teoksissa ja niissä myös näyttelyn pistot-teemaa oli tulkittu kiinnostavasti omalla näkemyksellä. Joissakin teoksissa kirjonta ei ollut välttämättä edes päätekniikka. Vain muutama pisto yhdistettynä muihin tekniikoihin, kuten esimerkiksi puupiirrokseen voi luoda eheän, merkityksellisen ja persoonallisen tulkinnan. Monet teokset olivat maalauksellisia ja aiheet esittäviä. Teokset arvioitiin nimimerkeillä, eikä tekijöitä siten tiedetty. Arvosteluperusteina olivat aiheen omaperäinen tulkinta, idean tuoreus, sekä ilmaisuvoimainen toteutus.

– Kaikki valittujen näyttelyteosten tekijät ovat naisia. Monissa teoksissa aiheeksi nousivat korostetusti esiin naisen elämään liittyvät tunteet ja tapahtumat. Vanhat tekstiilit, erilaiset kierrätysmateriaalit ja luonnonkuidut ovat edelleen suosittuja materiaaleja, mutta myös esimerkiksi muovia, pahvia, nahkaa, puuta ja metallia käytetään vanhojen materiaalien rinnalla.

– Huumoria olisin teosehdotuksiin toivonut jopa enemmän. Irrottelua sekä hulluttelua olisi mahtunut mukaan enemmän.

– Näyttelyyn lähetetyistä ehdotuksista välittyy valtava innostus ja rakkaus käsitöihin, pieniin ja suuriin pistoihin. On hienoa huomata, kuinka perinteitä toisaalta kunnioitetaan, mutta toisaalta ollaan myös valmiita rikkomaan rajoja, etsimään uusia ilmaisumuotoja.

 

Pistot näyttelyn taiteilijat:

Maiju Ahlgrén, Riikka Ajanki, Synnöve Dickhoff, Elina Helminen, Maarit Humalajärvi, Marianne Huotari, Aura Kajaniemi, Marjo Kalavainen, Merja Keskinen, Eliza Kraatari, Marita Lappalainen, Pirita Lautala, Emma London, Mirja Marsch, Raija Marttinen, Tupu Mentu, Elina Ollikainen, Marja Palmujoki, Alli Peep,Raija Rastas, Sanna Rintalaulaja, Johanna Suonpää, Marjaana Tillander-Luhtala, Kaisa Törmänen, Leena Vainio, Jana Vyborna-Turunen, Jaana Wahlsten, Tarja Wallius, Ditte Winqvist, Eija Zweygberg.

 

Kuvassa Tarja Walliuksen Hattara, kuva Petra Tiihonen.

 

Näyttely on esillä 13.1.–24.2.2018 CraftCornerissa, Helsingissä, osa töistä valitaan Suomen käsityön museon Näytönpaikassa 6.3.–22.4.2018 järjestettävään näyttelyyn.

Näyttelyn koordinoi Taitoliitto www.taito.fi

Sijainti

Eteläesplanadi 4
00101 Helsinki
Suomi
Design District Illustration
event

CraftCorner

ma–pe 10:00–18:00
la 10:00–17:00
su Suljettu