Sirkku Rosi: Livian huone, tm•galleria 28.10.-15.11.2020


Minä kuvittelen tämän puutarhan.

Yritin kovasti muistaa tämän puutarhan.

Inhoan pihatöitä.

Kaivan luita ja pesen käsiä.

 

Sirkku Rosin näyttely Livian huone risteilee kasvien, karvojen, jatkuvuuden, kierron ja maatumisen kuvissa. Teoksista kasvaa samanaikaisesti sekä utopioita sekä dystopioita. Kookkaissa akvarelleissa pohditaan eri lajien rinnakkaista ja risteävää maailmassa oloa – jaettua lihallisuutta ja solullisuutta. Niissä hoidetaan puutarhaa ja oleillaan puutarhoissa, ollaan puutarhoja. Mitä haluamme säästää ja mitä viljellä tuleville sukupolville olemisen ollessa huokoista ja tulevaisuuden hauras?

Ajanlaskun alun roomalaisessa freskossa kasvit kukkivat ja tuottavat hedelmää samaan aikaan.  Keisarin äidin ja vaimon Livian puutarha on maanalainen sali, jossa nainen käytti valtaa maalatussa tuulen vireessä. Livian puutarhaan on kuvattu villejä lintuja, mutta ihmisen paikan ja luonnon väliin on maalattu aita.

Rosin teokset houkuttelevat katsomaan ihmistä osana luontoa, inhimillisyyttä osana eläimellisyyden kirjoa. Niissä iho on vuotava raja ihmisen ja ympäristön välillä. Yhteyttä haetaan, yhteys on väistämätön.

Sirkku Rosi työskentelee pääasiallisesti akvarellien ja performanssin parissa. Häntä kiinnostaa puutarha mutta ei sen hoito, arkisten eleiden ritualistisuus ja niiden absurdi poetiikka. 2015 Aalto Yliopistosta taiteen maisteriksi valmistuneen Rosin teoksia on mm. Valtion ja Tampereen  taidemuseon kokoelmissa. Työskentelyssään Rosi tutkii kehollisen ja kuvallisen taiteen yhteyttä, feminiinisyyttä sekä elettyä kehoa ja lihallisuutta jaettuna kokemuksena. Hänen töissään on lihan hillittyä karnevaalia.  http://sirkkurosi.com/

Taiteen edistämiskeskus on tukenut näyttelyn järjestämistä. Näyttelyä on valmisteltu myös FIDA residenssissä Kööpenhaminassa, Villa Karossa Beninissä, Villa Lantessa Roomassa sekä Koneen kotiresidenssissä.

 

Taiteilijatapaaminen 15.11. klo 12-14.

 

Galleriassa on avaraa ja helppo noudattaa turvavälejä. Suosittelemme kasvomaskin käyttöä.

Sijainti

Eteläesplanadi 2
Helsinki
Suomi
Design District Illustration
event

tm•galleria

ma Suljettu
ti 11:00–17:00
ke 11:00–18:00
to–pe 11:00–17:00
la 11:00–16:00
su 12:00–16:00