Milla Toivanen: High Hopes, tm•galleria 6.10.-24.10.2021


Milla Toivanen maalaa aina tunteesta ja olotilasta käsin pyrkien mahdollisimman suureen vapauteen. Näennäinen helppouden ja vapauden tuntu syntyy keskittymisestä, kovasta työstä; maalamalla työ yhä uudelleen. Taito, maku ja intuitio palvelevat töissä toisiaan ja maalauksien kerroksellisuudessa sykkii vahva tunne. Töiden voimakas jännite syntyy tästä vapauden ja hallitun välisestä kamppailusta. Jokaiseen työhön sisältyy oma maisemansa, maailmankaikkeutensa.

Toivasen maalauksissa monenlaiset tekniikat ja aiheet toistuvat ja muodostavat omalakisen universuminsa. Gorillat ja ihmisapinat kiehtovat Toivasta paitsi merkityksensä, myös muotonsa kautta. Pitkään Toivasen töissä esiintyneet Velázquesin töistä innoituksensa saaneet hovinaiset kulkevat mukana työssä Kaikki virtaa. Työstä Aurinko kiertää kuuta välittyy mahdottoman rakkauden kipua. Töihin on tullut mukaan myös hahmoja, jotka eivät ole apinoita eivätkä ihmisiä, vaan jotain niiden väliltä. Osassa hahmoista on hurjaa, melkein pelkoa herättävää synkkyyttä, kuin rajan takaa tulevaa, tai vähintään alitajunnasta kumpuavaa. Uusi toistuva hahmo on iloa ja toivoa olemuksessaan säkenöivä koira töissä Kollektiivinen ilo ja Dog days are over. Kaikkia hahmoja yhdistää kuitenkin syvä inhimillinen perusolemus, tunnistettava kokemus maailmassa olemisen ja kohtaamisen vaikeudesta – ja tarpeesta ylittää raja.

 

Toivasen töiden nimissä on usein leikkiä. Yö on hellä -työn apinamainen hahmo on hurja, ja Kaikki järjestyy -työn kasvoilla ei kuvastu ainakaan varmuus. Näyttelyn nimityössä High Hopes yhdistyvät eri elementit selkeimmin: pyörteisen ja pehmeät muodot kulmikkaampiin ja graafisiin, suurempia ja pienempiä tiloja, useita eri käsialoja, jotka sulautuvat voimakkaaksi kokonaisuudeksi. Vaikka monissa töissä on pysähtyneitä, jähmettyneitäkin hahmoja, kaikessa on mukana rytmi, syke. Näissä töissä kaikki todella virtaa.

Jenni Toivoniemi
elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja

tm•gallery is open:

Tue, Thu, Fri 11-5pm // Wed 12-6pm // Sat 11-4pm // Sun 12-4pm

Sijainti

Erottajankatu 9
Helsinki
Finland
Design District Illustration
event

tm•galleria

ma Suljettu
ti 11:00–17:00
ke 11:00–18:00
to–pe 11:00–17:00
la 11:00–16:00
su 12:00–16:00