Emmu Johansson: Sparaxis Tricolor, tm•galleria


Avoinna ti, to, pe 11–17, ke  11–18, la  11–16, su  12–16
Suljettu : 25.6.–27.6.

Näyttely on osa Art Fair Suomi Goes Galleries -festivaalia. Pääkaupunkiseudun kuvataidekesän 8.–13. kesäkuuta avaava AFS21 levittäytyy kaupunkitilaan ja nostaa esiin pääkaupunkiseudun galleriat ja taideyhteisöt niiden omissa toimitiloissa. Lisätietoja ja ilmoittautuminen tapahtumiin https://artfairsuomi.fi/

 

Sparaxis tricolor on latinaa ja tarkoittaa harlekiinikukkaa, veikeän ja kirkkaan väristä sipulikukkaa. Harlekiini (italiaksi arlecchino, ranskaksi arlequin) pelastautuu tukalista tilanteista mitä kummallisimmin keinoin. Se on esimuoto narreille, klovneille ja pelleille. Harlekiinin tärkeimmät tehtävät ovat viihdyttää, rentouttaa ja käsitellä useimmiten puheettomassa teatteriesityksessä pelkoa leikin tavoin.

Kauneus sisältää katoavaisuuden tiedostamisen ja tunteen erityislaatuisuudesta. Parhaiten taiteessa sen voi konkreettisesti tavoittaa musiikissa. Se alkaa, koskettaa ja loppuu. Manuaalisesti toistettaessa se on joka kerta erilainen, uusi. Hiljaisuus, alku, resonanssi ja hiljentyminen. Vaikka luopuminen ja myöntyminen hiljaisuudelle tapahtuisi uudestaan ja uudestaan, ei se heikennä aistijaa. Vaikka jokainen kukka revittäisiin, elämä voi jatkua talven jälkeen, talvellakin.

Taiteilijana edustan uusmanierismia. Uusmanierismi on mielentila, jossa hyväksytään figuratiivisen maalaustaiteen vaikutus antiikin kreikasta tähän aikaan. Kreikan ja Rooman kulttuuri nostettiin haudastaan Italiassa noin 1400-luvulla renessanssin ihmiskuvastossa. Renessanssin ajan jälkikautta nimitetään manierismiksi. Maalaus, mitä luon on uusmanierismia, hyväksymistä ja jatkumoa.

Emme saa pelätä vastoinkäymisiä. Niistä on elämä tehty, niin sipulikasveilla, italialaisilla lastennäytelmähahmoilla, kuin ihmisilläkin.

Emmu Johansson

Sijainti

Yrjönkatu 34
00100 Helsinki
Suomi
Design District Illustration
event