Taidesalonki Piirto 14.8.‑9.9.2020: URVE TÕNNUS


”Naiset jotka kulkevat susien kanssa”

Urve Tõnnus on virolainen taiteilija joka on työskennellyt graafisena designerina jo yli 40 vuotta. Hän on luonut myös monien hyvinkin tunnettujen firmojen logoja, firmatyylejä ja kotisivuja. Hän on Viron Designerien Liiton jäsen. Viimeiset 10 vuotta Urve Tõnnus on harrastanut kollaasimaalausta.

Taiteilija kertoo omista töistään näin:
– Luon arkkityyppejä naisista, jotka ovat herättäneet huomiota historiassa tai vaikuttaneet maailman historian kulkuun. Tämän taidenäyttelyni nimi on lainattu psykoanalyytikolta, runoilijalta ja tarinankertojalta Clarissa Pinkola Estésilta, joka kertoo kirjassaan ’Naiset jotka kulkevat susien kanssa’ aika monille kansakunnille yhteisistä arkkityypeistä sekä myyteistä.

– Jokaisessa naisessa vaikuttaa voima, joka on yhdistelmä herkkiä vaistoja, intohimoista luovuutta ja iätöntä viisautta. Tämä voima on villinainen, kesyttämätön vaistonvarainen olemus, joka on luonnollinen osa terveen naisen psyykettä. Kuitenkin naiset monesti tukahduttavat tämän merkittävän osan sisäisestä maailmastaan sosiaalisista, kulttuurisista tai uskonnollisista syistä. Haluan auttaa naisia saamaan uudelleen yhteyden sisäiseen villinaiseensa ja hyötymään sen pelottomista, terveistä ja luovista ominaisuuksista.

Urve Tõnnus korostaa:
– Naisellinen rakkaus ja huolehtivaisuus ovat erityinen voima, joka pystyy voittamaan jopa hyvinkin aggressiivisen, hyökkäävän vastustajan. Historia koostuu miesten brutaaleista sodista ja teoista, mutta naisten osuudesta on kerrottu vähän. Ennen kaikkea meidän pitää ymmärtää itseämme. Meidän pitää olla vahvoja. Meidän pitää herättää oma sisäinen voimamme, kauneutemme ja viisautemme, jotta voimme tuoda rauhan ja harmonian takaisin maailmaan. Emme saa tehdä vääryyttä luonnolle, vaan meidän täytyy olla kunnioittavia ja rakastavia.

– Jotkut maalaukseni ovat saaneet inspiraation paikoista missä on ollut onni viipyä. Ne ovat myös arkkityyppejä paikoista, jotka saattaavat tuhoutua jos jatkamme tavalla, jolla olemme toimineet tähän asti. Taide on olemassaoloni muoto. Uskon, että tajunta on olemassaolon lähde. Elämme yhteistajunnassa ja opimme olemaan yhteydessä sen kanssa joka päivä.

Urve Tõnnus on esiintynyt monissa näyttelyissä Tallinnassa, Helsingissä, New Yorkissa, Miamissa, Los Angeleissa, Zürichissa ja Lontoossa. Oleellisimmat niistä ovat ehkä olleet Armory Art Week (New York), Parallax Art Fair (Lontoo), Swissartexpo (Zürich) ja Art Basel Art Week (Miami).

Vuonna 2016 Taidesalonki Piirtossa Helsingissä oli hänen henkilönäyttelynsä ja hän osallistui myös ryhmänäyttelyyn ”Iloa taiteesta“. Vuonna 2019 hänen taulunsa Cleopatra oli Italian designpalkinnon (A Design Award) ehdokkaana.

Urve Tõnnusta edustaa Yhdysvalloissa Manhattanilla sijaitseva galleria ArtUpClose.

Sijainti

Uudenmaankatu 7
Helsinki
Suomi
Design District Illustration
event

Taidesalonki Piirto

ma Suljettu
ti–pe 11:00–18:00
la–su 11:00–16:00