Makkaragalleriassa Jani Kaunisto ja Sami Leppänen: RAW BEAUTY 2.6.–29.6.2018


Jani Kaunisto ja sami Leppänen: RAW BEAUTY

Maalauksia

2.6.–29.6.2018

 

”Kaunisto ja Leppänen tutustuivat taisteluareenalla. He kantoivat lippuja edestakaisin ja tulittivat toiset hengiltä pienen sohvan kokoisilla joukkotuhoaseilla. Ennen ja jälkeen 3D-generoidun pelilumeen he maalasivat. Kaunisto maalasi hirviöitä ja trash-metalli-ikoneita; mitä räjähtävämpiä ja väkivaltaisempia, sen parempi. Leppänen liimasi valokuvia papereille ja valutteli päälle erivärisiä liemiä ja sanoja. Kaunisto ja Leppänen tekivät töitä yhdessä. Pitivät joitakin näyttelyitä, duunit olivat aina kuin jotain rehvakkaita vitsejä. Poppia ja katutaidetta, kaukana taidemaailman kontemplatiivisesta järjestyksestä.

Lähes 20 vuotta on kulunut ja yllättäen Kaunisto ja Leppänen työskentelevät jälleen yhdessä. Seuraan heidän taidepäivityksiään Instagramissa. Kaunisto on tullut hulluksi. Hän tekee yhden päivän aikana kymmenen maalausta, joista jokainen on loistava. Kuinka pitkään hän piti kantta taideapparaattinsa päällä? 15 vuottako? Ja nyt työ purkautuu kuin tulivuori. Kuvat ovat nopeita ja äärimmäisen keskittyneitä. Fragmentaarinen narratiivisuus on väistynyt suoraviivaisen maalauseleen tieltä. Periaatteessa maalaukset voisivat olla abstrakteja, mutta Kaunisto pitää kiinni huonomaalauksen perinteistä ja primitivismistä. Kaunisto tekee esittäviä ja muistuttaa, että kuvat kertovat ihmisen vimmasta.

Leppäsen maalausten barokkimaisen ekspressiiviset marttyyrikasvot ovat Kauniston repeämien rinnalla lähes hienostuneita. Pyyhityn ja raastetun maaliaineksen alta paljastuvat ihmiskehon eleet ja ilmeikkyys aivan kuin ne olisi päästetty vapaaksi aiheidensa pakottavasta ikeestä. Vaikka Leppäsen työskentelyyn on tullut mukaan viitteitä klassisesta öljyvärimaalaustekniikasta, hän ei ole unohtanut graffitijuuriaan. Kuvat ovat kuin ihmiskohtaloita, jotka syntyvät, muuttuvat, korvautuvat toisilla ja lopulta häviävät unohduksen eetteriin.”

Eero Merimaa
Kuvataiteilija,
kuvanveiston opettaja Turun Taideakatemiassa

 

********************

Makkaragalleria
Osoite: Pursimiehenkatu 2C, 00150 Helsinki
Avoinna: ti-to 11–18, pe 11–19, la 12–15

 

Lisätietoja:

Niina Ala-Fossi
makkaragalleria@gmail.com

 

Sijainti

Makkaragalleria
Pursimiehenkatu 2
Helsinki
Suomi
Design District Illustration
event

Feri’s Sausages & Makkaragalleria

ma Suljettu
ti–to 11:00–18:00
pe 11:00–19:00
la–su Suljettu